Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος κανονικά βλεφαρίζει 15 φορές το λεπτό; Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια οθόνη ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο από επτά φορές το λεπτό. Αυτό μπορεί να επιφέρει την ψηφιακή κόπωση των οφθαλμών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία (AOA), τουλάχιστον ο ένας στους δύο εργαζόμενους μπροστά σε οθόνη, εκδηλώνει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του. Με το 31% των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών να αφιερώνουν ήδη τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα μπροστά σε υπολογιστή, tablet ή smartphone, τα συμπτώματα αυτά πιθανότατα θα καθίστανται ολοένα πιο συχνά.

Τα καλά νέα είναι ότι με ένα απλό τέχνασμα μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα:

Ο κανόνας 20-20-20

Αν θέλετε να εφαρμόσετε τον κανόνα πρέπει κάθε 20 λεπτά μπροστά στην οθόνη, να στρέψετε το βλέμμα σας για 20 δευτερόλεπτα σε κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά.

Περισσότερα tips & tricks

Η ψηφιακή κόπωση ή αλλιώς το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (CVS) ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο λόγω των πολλών ωρών, που περνούν μπροστά από οθόνες. Η προβολή υπολογιστή ή ψηφιακής οθόνης συχνά κάνει τα μάτια να δουλεύουν πιο σκληρά.

Ως αποτέλεσμα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά και οι υψηλές οπτικές απαιτήσεις της προβολής υπολογιστή και ψηφιακής οθόνης καθιστούν πολλά άτομα ευαίσθητα στην ανάπτυξη συμπτωμάτων που σχετίζονται με την όραση.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Με τις παρακάτω απλές πρακτικές θα μειώσετε τις επιπτώσεις του οπτικού συνδρόμου υπολογιστών ή μπορείτε ακόμη και να τις προλάβετε:

  • Τακτικά διαλείμματα μακριά από τον υπολογιστή.
  • Χρήση κατάλληλου φωτισμού φόντου. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας σε έμμεσο ή θωρακισμένο φωτισμό και να αποφεύγετε να έχετε κοντά σας έντονα ή εκτυφλωτικά φώτα.
  • Φοράτε γυαλιά με φίλτρο μπλε φωτός.
  • Αποφυγή της περιττή έκθεση στην οθόνη
  • Τήρηση της κατάλληλης απόστασης από την οθόνη. Μια απόσταση 50-100 εκατοστών μεταξύ των ματιών και της οθόνης είναι ιδανική, με το πάνω μέρος της οθόνης σας στο επίπεδο ή λίγο κάτω από το επίπεδο των ματιών.
  • Ελαχιστοποίηση των αντανακλάσεων στην οθόνη.

Τα μη διορθωμένα προβλήματα όρασης μπορεί να αυξήσουν τη σοβαρότητα του CVS ή των συμπτωμάτων ψηφιακής καταπόνησης των ματιών, γι’ αυτό μην αμελείτε την επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρο.