Παλαιότερες έρευνες έχουν επισημάνει ότι τα υψηλά επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Αλλά οι επιστήμονες δεν γνώριζαν συγκεκριμένα ποια από αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Πρόσφατα, σε νέα μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα από δώδεκα είδη που συλλογικά υποστηρίζουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής τραχήλου (ΑΚΚΤ) αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη επίπτωση και υψηλή θνητότητα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής. Αυτό σημαίνει κυρίως το βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ, τη χρήση οδοντικού νήματος και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), καθηγητής Ρίτσαρντ Χέιζ, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν έναν ακόμη λόγο για να διατηρήσουμε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα μπορούν όχι μόνο να συμβάλλουν στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου, αλλά επίσης να προστατεύσουν από τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου».

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Σογιόνγκ Κουάκ, πρόσθεσε:

«Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν μια νέα εικόνα για τη σχέση μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος και των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για τους ειδικούς για να επισημάνουν ποια άτομα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο».

Καρκίνος: Πώς διεξήχθη η έρευνα

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τα δεδομένα του ιατρικού ιστορικού για σχεδόν 160.000 Αμερικάνους. Οι ίδιοι ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ξεπλύνουν το στόμα τους με στοματικό διάλυμα και να δώσουν δείγματα σάλιου που στη συνέχεια συντηρήθηκαν και εξετάστηκαν για τον αριθμό και τους τύπους των μικροβίων που υπήρχαν.

Σε μια παρακολούθηση διάρκειας 15 ετών, 236 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου. Το στοματικό μικροβιακό DNA τους συγκρίθηκε με εκείνο 458 συμμετεχόντων που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το κάπνισμα, η ηλικία και η κατανάλωση αλκοόλ ελήφθησαν επίσης υπόψη.

Μιλώντας στο έγκριτο περιοδικό JAMA Oncology, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολύ συγκεκριμένα είδη από τα εκατοντάδες διαφορετικά βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση μεταξύ βακτηρίων και καρκίνου, αλλά μια συσχέτιση.

«Τώρα που έχουμε εντοπίσει βασικά βακτήρια που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν την ασθένεια, σχεδιάζουμε στη συνέχεια να διερευνήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σύνδεση και με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να επέμβουμε αποτελεσματικά», κατέληξαν οι συγγραφείς.