Η αυθεντική ευτυχία προέρχεται από μια γεμάτη ζωή. Αν βρείτε πράγματα που σας γεμίζουν και αφιερώνετε χρόνο σε δραστηριότητες και σχέσεις που έχουν σημασία για εσάς, θα έρθετε πιο κοντά στην πληρότητα και την ικανοποίηση.
Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Ακολουθήστε αυτό το μονοπάτι:
1. «Επενδύστε» στην ευτυχία
Υπάρχουν τομείς της ζωής σας που είναι υπό τον έλεγχό σας και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ευτυχία σας.
«Επενδύστε», λοιπόν, σε αυτούς τους 4 τομείς:
- Φιλοσοφία ζωής: Βρείτε τον σκοπό της ζωή σας. Ποιος είναι ο λόγος που ξυπνάτε το πρωί; Αυτό είναι το βασικό σας κίνητρο να εκπληρώσετε τους στόχους σας και να δώσετε νόημα σε κάθε στιγμή της ύπαρξής σας.
- Οικογένεια: Στοχεύστε στο να οικοδομήσετε ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς σας.
- Φίλοι και κοινότητα: Χτίστε ισχυρές φιλίες με ανθρώπους. Προσέξτε με ποιους επιλέγετε να περνάτε το χρόνο σας.
- Εργασία: Για να διατηρήσετε μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, είναι σημαντικό να ορίσετε σαφείς ρουτίνες και συνήθειες. Κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει τη δική του ισορροπία ανάλογα με τις αξίες, τους στόχους και τις ανάγκες του.
2. Περί φιλίας
Μελέτη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που διήρκησε 85 χρόνια, ανακάλυψε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μας φέρνει ευτυχία στη ζωή είναι οι καλές σχέσεις και οι φιλίες είναι ένα τεράστιο μέρος αυτών.
Σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη, υπάρχουν 3 είδη φιλίας και οι σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χρειάζεστε έναν φίλο από κάθε κατηγορία στη ζωή σας:
- Φιλίες χρησιμότητας: Αυτές οι σχέσεις τείνουν να έχουν συνήθως συναλλακτικό χαρακτήρα. Σκεφτείτε τους συναδέλφους ή τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε επιχειρηματικά.
- Φιλίες που βασίζονται στην ευχαρίστηση: Αυτές οι σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο θαυμασμό. Πιθανότατα έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή σας αρέσει να κάνετε παρόμοια πράγματα.
- «Τέλειες» φιλίες: Σύμφωνα με τα πρότυπα του Αριστοτέλη, οι τέλειες φιλίες είναι εκείνες μεταξύ ανθρώπων που έχουν αμοιβαία αγάπη για κάτι που όχι μόνο τους φέρνει κοντά, αλλά και ανυψώνει τη συμπεριφορά τους σε αρετή. Μια σχέση είναι τέλεια, όχι όταν βασίζεται στη χρησιμότητα ή την ευχαρίστηση, αλλά όταν επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατάστασης του άλλου ατόμου.
3. «Αγοράστε» την ευημερία σας
Ενώ είναι γενικά κατανοητό ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία.
Yπάρχουν, όμως, τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα προς όφελός σας:
- Ξοδέψτε σε εμπειρίες: Χρησιμοποιήστε τα χρήματά σας σε εμπειρίες που ξέρετε ότι θα σας φέρουν ευτυχία, όπως το να πάτε διακοπές σε ένα μέρος που πάντα θέλατε να επισκεφθείτε ή να δείτε τον αγαπημένο σας καλλιτέχνη σε συναυλία.
- Κερδίστε επιπλέον χρόνο: Πληρώνοντας κάποιον για να διεκπεραιώσει κουραστικές εργασίες που καταλαμβάνουν πολύ χρόνο, σας επιτρέπει να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που σας ευχαριστούν.
- Χαρίστε χρήματα για να υποστηρίξετε άλλους: Ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν ευτυχία στον εγκέφαλό σας, όπως η ντοπαμίνη ή η ωκυτοκίνη.