Θα προτιμούσατε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα Pilates ή να κάνετε μια δυνατή προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο; Η επιλογή ανάμεσα στα δύο μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά εάν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο ή εάν ξεκινάτε τώρα.

Τι είναι όμως, αυτό που κάνει το Pilates τόσο ξεχωριστό; Ποια είναι τα οφέλη του και πώς ακριβώς ενισχύει το σώμα;

Τι είναι το “pilates body”;

Ο συγκεκριμένος όρος έχει γίνει πολύ δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο TikTok. Συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια λεπτή, ψηλή και τονισμένη σωματική διάπλαση, χαρακτηριστικά που συχνά αποδίδονται στην πρακτική του Pilates.

Ενώ το συγκεκριμένο είδος άσκησης χτίζει δύναμη και ευελιξία μέσω ελεγχόμενων κινήσεων που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και δίνει προτεραιότητα στην τόνωση και τη δύναμη του πυρήνα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σωματική διάπλαση ενός ατόμου επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, του τρόπου ζωής, του φύλου και της ηλικίας.

Το Pilates ενεργοποιεί κυρίως τους εν τω βάθει κοιλιακούς μυς, το κάτω μέρος της πλάτης και το πυελικό έδαφος, εστιάζοντας στις ελεγχόμενες κινήσεις και τη δύναμη του πυρήνα. Οι ασκήσεις του ενισχύουν την σταθερότητα του πυρήνα και την επίγνωση του σώματος ενώ συμβάλλουν στην καλύτερη στάση και στην ισχυρή σύνδεση σώματος – νου.

Μπορεί να βελτιώσει επίσης την καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Επιπλέον, πρόκειται για άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, ιδανικό για αρχάριους που δεν έχουν συνηθίσει σε επίπονη άσκηση.

Πώς μας ωφελεί

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Postgraduate Medical Journal, το Pilates φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής, επιδρώντας θετικά στην κατάθλιψη και τον πόνο, κυρίως μειώνοντας τον πόνο στην μέση.

Μερικά ακόμα σημαντικά οφέλη, περιλαμβάνουν:

1. Βελτιώνει την δύναμη του πυρήνα

Το Pilates ενισχύει την λειτουργία και την δύναμη του πυρήνα, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μείωση του πόνου στην μέση και το ισχίο, τη μείωση της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους και είναι η περιοχή από την οποία προέρχεται η εκρηκτική κίνηση.

2. Προλαμβάνει τους τραυματισμούς

Το Pilates εξισορροπεί τους μυς του σώματος έτσι ώστε να μην είναι ούτε χαλαροί και αδύναμοι ούτε σφιγμένοι και άκαμπτοι, καθώς όταν οι μυς είναι πολύ χαλαροί και αδύναμοι ή πολύ σφιγμένοι και άκαμπτοι μπορούν να κάνουν το σώμα πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Όπως προτείνουν έρευνες, το Pilates θεωρείται μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού στον αθλητισμό.

3. Μειώνει το στρες

Κατά την διάρκεια της πρακτικής του Pilates, εκτελούμε ελεγχόμενες κινήσεις, δίνοντας έμφαση στην βαθιά αναπνοή, που με την σειρά της μπορεί να σας βγάλει από τη λειτουργία μάχης ή φυγής, να μειώσει την κορτιζόλη και να μειώσει το άγχος με την πάροδο του χρόνου.

4. Ενισχύει την ισορροπία

Η ισορροπία είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ηλικία και απαραίτητη για καθημερινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν συντονισμό, όπως το περπάτημα, ή οποιαδήποτε από τις μη γραμμικές κινήσεις που κάνουμε καθημερινά, όπως το να στρίβουμε.

Το Pilates μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και το βάδισμα όχι μόνο χάρη στην ενδυνάμωση του πυρήνα, αλλά και χάρη στις ασκήσεις που εμπλέκουν ολόκληρο το σώμα και στοχεύουν στην ευθυγράμμιση.