ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Ρεβιθάδα
Παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο. Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και... νοστιμιά!
Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια μικρόσπερμα, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
- 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες
- 2 ντομάτες μικρές σε λεπτές φέτες
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. (κοφτό) αλάτι
- ½ κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, ώστε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι βραστερά τα όσπρια αν μετά το μούλιασμα, όταν τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, σπάνε εύκολα και δείχνουν υγρά.
Βήμα 2ο
Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μικρή γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες καθώς και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε από πάνω μία στρώση με τις φέτες των κρεμμυδιών και συνεχίζουμε με τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε κρύο νερό, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια, και κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του.
Βήμα 3ο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ºC, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 4 ώρες. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη γάστρα και τσεκάρουμε τα ρεβίθια. Αν έχουν κρατήσει πολλή υγρασία, τα αφήνουμε για λίγη ώρα ακόμα στο φούρνο ξεσκέπαστα, να πιούν τα υγρά τους. Τα ρεβίθια στο φούρνο θέλουν πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε αυτό οφείλεται το χυλωμένο αποτέλεσμα, η τέλεια γεύση, το σκούρο χρώμα και η υφή τους. Τα σερβίρουμε με λίγο λεμόνι και απαραιτήτως με ελιές και φρεσκοψημένο ψωμί.
Μυστικό
Για καλύτερο αποτέλεσμα, φτιάχνουμε μια ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και σφραγίζουμε το σκεύος κολλώντας τη γύρω γύρω στο καπάκι, ώστε να φυλακίσουμε έτσι στο εσωτερικό της γάστρας όλα τα υγρά και τους ατμούς.