Ακούμε συχνά ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας, καθώς μας γεμίζει με την απαραίτητη ενεργεία για να ξεκινήσουμε δυναμικά. Όταν πρόκειται όμως, για την μείωση του κινδύνου της άνοιας, οι τροφές που επιλέγετε να καταναλώνετε το πρωί φαίνεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς είναι σημαντικό να περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.

Επιλέγοντας προσεκτικά τι τρώτε για πρωινό, μπορείτε να “θωρακίσετε” τον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας ενώ ενισχύετε και το αίσθημα κορεσμού για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην μέρα.

Οι τροφές που “τονώνουν” τον εγκέφαλο

Ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείτε να επιλέξετε για το πρωινό σας, αυτά που θα συμβάλλουν στην τόνωση του νου και των λειτουργιών του, περιλαμβάνουν:

1. Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν πολλά συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες υποδηλώνουν ότι τα καρύδια ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής συμβάλλουν στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στην μείωση του κινδύνου ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της ήπιας γνωστικής εξασθένισης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μπορείτε να τα απολαύσετε σε ένα μπολ με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και λίγο μέλι.

2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale και το σέσκουλο παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Κ και Α αλλά και φυλλικό οξύ, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες και προάγουν την καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, αποκαλύπτει ότι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν σπάνια πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η ηλικία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ενηλίκων που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες την ημέρα ήταν 11 χρόνια μικρότερη.

Μπορείτε να τα απολαύσετε με μια φέτα ψωμί ολικής και αυγά βραστά ή μέσα σε ομελέτα.

3. Αυγά

Τα αυγά αποτελούν μια πλούσια πηγή χολίνης, λουτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, γνωστά για την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας. Μάλιστα, η εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών (περισσότερο από 1 αυγό την εβδομάδα) συσχετίστηκε με 47% μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα.

Τα προστατευτικά οφέλη του αυγού αποδίδονται στην χολίνη. Μπορείτε να τα απολαύσετε με πολλούς τρόπους ενώ μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με πολλά συστατικά.

Άλλες στρατηγικές που μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας

Η κατανάλωση του σωστού πρωινού δεν είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας. Μερικές ακόμα συνήθειες που θα ήταν καλό να λάβετε υπόψιν περιλαμβάνουν:

  • Τακτική φυσική δραστηριότητα: Αφιερώστε τακτικά χρόνο στην άσκηση. Μπορείτε να επιλέξετε περπάτημα, κολύμπι ή γιόγκα, για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία και να ενισχύσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Υγιεινή διατροφή: Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά.
  • Νοητική διέγερση: Διατηρήστε τον εγκέφαλο ενεργό μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, λύνοντας παζλ και διαβάζοντας ή συμμετέχοντας σε άλλες προκλητικές γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες.
  • Κοινωνική σύνδεση: Διατηρήστε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας και της γνωστικής λειτουργίας.
  • Επαρκής ύπνος: Εξασφαλίστε 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, καθώς ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της μνήμης και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.