Γνωρίζαμε ότι το διαδίκτυο μπορεί να κρύβει κινδύνους, αλλά πρόσφατη παγκόσμια δημοσκόπηση σε 20.000 ενήλικες υποδεικνύει ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν, πιθανότατα, γίνει στόχος των κυβερνοεγκληματιών κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Συγκεκριμένα, το 45% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι τα προσωπικά του δεδομένα, όπως τραπεζικές πληροφορίες ή πληροφορίες λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχουν τεθεί σε κίνδυνο από απόπειρα παραβίασης ή απάτη.
Σχεδόν οι μισοί παραδέχθηκαν ότι αντιδρούν στις απειλές στον κυβερνοχώρο, αντί να προστατεύονται προληπτικά από αυτές, στην προσωπική τους ζωή (45%) και στην εργασία τους (44%).
Μάλιστα, το 20% ανέφερε ότι ένας χάκερ παραβίασε επιτυχώς έναν ή περισσότερους από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, το 22% έχασε χρήματα από κάποια απάτη, ενώ το 30% δεν αισθάνεται πλέον ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι διαδικτυακές απάτες και οι απόπειρες phishing έχουν γίνει πιο εξελιγμένες (72%) και επιτυχείς (66%) λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Το phishing (γνωστό και ως smishingμέσω SMS) συνιστά μια μορφή απόπειρας ηλεκτρονικής απάτης η οποία πραγματοποιείται μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου (SMS) μέσω κινητού τηλεφώνου.
Tips & tricks για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο
- Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερους από έναν ιστότοπους. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε μια μεγαλύτερη φράση με περισσότερα γράμματα (τουλάχιστον 20), μικρά και κεφαλαία, αριθμούς και ειδικά σύμβολα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πληροφορίες όπως γενέθλια, ονόματα ή κοινές λέξεις. Όπου αυτό είναι εφικτό, αντί για passwords, χρησιμοποιείστε pass keys, π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα, σάρωση προσώπου, έλεγχο ταυτότητας μέσω SMS ή email. Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για να μειώσετε τον αντίκτυπο της κλοπής διαπιστευτηρίων.
- Επισκεφθείτε μόνο ιστοσελίδες HTTPS (με λουκέτο στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης), που σημαίνει ότι οι χάκερ δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την κυκλοφορία μεταξύ του προγράμματος περιήγησής σας και του διακομιστή ιστού. Σκεφτείτε πριν κατεβάσετε εφαρμογές ή αρχεία. Πάντα να χρησιμοποιείτε τις επίσημες τοποθεσίες.
- Χρησιμοποιήστε ένα VPN από έναν αξιόπιστο πάροχο και όχι μια δωρεάν έκδοση. Αυτό θα δημιουργήσει μια κρυπτογραφημένη σήραγγα για την κυκλοφορία σας στο διαδίκτυο για να την κρατήσει ασφαλή και να την αποκρύψει από τρίτους.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός προγράμματος περιήγησης/μηχανής αναζήτησης με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής για να ελαχιστοποιήσετε την κρυφή κοινή χρήση δεδομένων. Απενεργοποιήστε την αυτόματη αποθήκευση κωδικού πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησης. Ενημερώστε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης για να αποτρέψετε την παρακολούθηση και να αποκλείσετε τα cookies και τα αναδυόμενα παράθυρα τρίτων ή χρησιμοποιήστε επιλογές ιδιωτικής περιήγησης.
- Μην απαντάτε και αντιδράτε βιαστικά σε ύποπτα μηνύματα ακόμα και αν παρουσιάζονται ως επείγοντα. Αφιερώστε λίγο χρόνο αναζήτησης στο διαδίκτυο για να διερευνήσετε την γνησιότητα του μηνύματος. Δεν θα πρέπει να πατήσετε κανένα σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται μέσα στο μήνυμα μέχρι να επιβεβαιώσετε την εγκυρότητά του. Μην δίνετε προσωπικά στοιχεία όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς/PIN καρτών, όνομα χρήστη κλπ.