Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει επαγγελματική εξουθένωση σε κάποια φάση της ζωής τους, γνωστή και ως burnout. Ωστόσο μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να γίνεται στο… σωστό επίπεδο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Occupational and Environmental Medicine, εξέτασε την επαγγελματική ζωή και τις συνήθειες άσκησης περισσότερων από 500 εργαζομένων για να αξιολογήσει εάν η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη συναισθηματική εξάντληση και την εργασιακή ικανοποίηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πράγματι το έκανε, αλλά μόνο όταν η άσκηση ήταν σε μέτρια επίπεδα. Επιπλέον η γυμναστική υψηλής έντασης δεν μείωσε το burnout περισσότερο από τα χαμηλότερα επίπεδα άσκησης.

Η γενική σύνδεση της άσκησης και της επαγγελματικής εξουθένωσης ευθυγραμμίζεται με την υπάρχουσα έρευνα για το ζήτημα, αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας της μελέτης Δρ Michele Wolf Marenus, ερευνήτρια από το George Mason University. Ωστόσο, εξηγεί ότι αυτή η μελέτη «προσθέτει ένα νέο εύρημα όσον αφορά την ένταση της σωματικής δραστηριότητας, δείχνοντας την επίδραση των μέτριων επιπέδων στην επαγγελματική εξουθένωση».

Burnout VS άσκησης

Για να διερευνήσουν το ζήτημα, οι ερευνητές ανέθεσαν σε 520 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το άγχος που σχετίζεται με την εργασία και τις συνήθειες σωματικής τους δραστηριότητας. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα ορίστηκε ως:

  • Τρεις ή περισσότερες ημέρες με τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως τρέξιμο.
  • Πέντε ή περισσότερες ημέρες τουλάχιστον 30 λεπτών μέτριας σωματικής δραστηριότητας όπως προπόνηση ενδυνάμωσης, χορός ή πεζοπορία.
  • Πέντε ή περισσότερες ημέρες κάνοντας τον συνδυασμό των δύο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα των συμμετεχόντων σε ομάδες χαμηλής, μεσαίας και υψηλής δραστηριότητας με βάση τα αναφερόμενα «μεταβολικά ισοδύναμα» λεπτά ανά εβδομάδα. Εξέτασαν επίσης τρεις πτυχές της επαγγελματικής εξουθένωσης:

  • Συναισθηματική εξάντληση.
  • Προσωπική επιτυχία.
  • Αποπροσωποποίηση (όταν οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν πλέον τους πελάτες ως ανθρώπους).

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες -περίπου το 53%- ανέφεραν μέτρια σωματική δραστηριότητα, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να χωρίζονται περίπου ομοιόμορφα στις άλλες δύο ομάδες.

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν μέτρια επίπεδα άσκησης ήταν οι λιγότερο συναισθηματικά εξαντλημένοι και ένιωθαν πιο επιτυχημένοι στα προσωπικά. Οι βαθμολογίες αποπροσωποποίησης ήταν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες και στις τρεις ομάδες.

Αυτά τα ευρήματα «ταιριάζουν με την πληθώρα προηγούμενων ερευνών που επισημαίνουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πώς να κάνετε γυμναστική για να καταπολεμήσετε το burnout

Στις στρατηγικές καταπολέμησης του burnout προστίθεται τώρα και η άσκηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ιδανική εβδομαδιαία ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει τρεις έως πέντε ημέρες «απαιτητικής» άσκησης σε συνδυασμό με άλλες ημέρες «όπου ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αυξημένος, αλλά θα μπορούσατε να κάνετε μια συζήτηση». Μερικά παραδείγματα πιο χαλαρών δραστηριοτήτων περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, γιόγκα ή χαλαρό κολύμπι.

Υπάρχουν επίσης απλοί τρόποι για να αυξήσετε το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας εκτός από την γυμναστική, από το να επιλέγετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα μέχρι να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά για να κάνετε μερικά έξτρα βήματα.

Για να αποκομίσουμε τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, οι ειδικοί συνιστούν γενικά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα, όπως 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, σε συνδυασμό με 2 προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.