Έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό τα επίπεδα ενέργειας σου να πέφτουν; Αν ναι, τότε δεν είσαι ο μόνος καθώς το φθινόπωρο οι περισσότεροι αποζητάμε μερικά έξτρα λεπτά ύπνου.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο φθινοπωρινός καιρός μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο νωθροί και κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο φαινόμενο “weather whiplash”, που μεταφράζεται ως καιρικό μαστίγωμα, όρος που περιγράφει την ξαφνική και απρόβλεπτη μεταβολή της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών.

Οι αλλαγές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς μας και έτσι να οδηγήσουν σε κόπωση και αυξημένη επιθυμία για ύπνο. Ωστόσο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο για να βάλουμε σε προτεραιότητα την ξεκούραση.

Μερικές από τις αποτελεσματικές στρατηγικές για να τα καταφέρεις, περιλαμβάνουν:

Για καλύτερο ύπνο το φθινόπωρο…

Προσάρμοσε τη ρουτίνα του ύπνου σου σταδιακά

Καθώς οι ώρες της ημέρας με φως μειώνονται, προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η σταδιακή μετατόπιση του προγράμματος ύπνου σου κατά 15-30 λεπτά νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σου να προσαρμοστεί στα νωρίτερα ηλιοβασιλέματα.

Διαμόρφωσε το περιβάλλον που κοιμάσαι

Με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που ξεκινούν το φθινόπωρο, κάνε το υπνοδωμάτιό σου άνετο, εξασφαλίζοντας ότι το δωμάτιο αερίζεται καλά και είναι δροσερό, γύρω στους 16-18°C, που είναι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο. Προτίμησε κλινοσκεπάσματα που αναπνέουν για να διατηρήσεις τη ζεστασιά χωρίς να ζεσταθείς υπερβολικά.

Βγες στο φως της ημέρας

Το φυσικό φως της ημέρας θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις το εσωτερικό σου ρολόι. Προσπάθησε να βγεις το πρωί για να βοηθήσεις το σώμα σου να ξυπνήσει γρήγορα αλλά και φυσικά.

Δημιούργησε σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Τα σκοτεινά βράδια του φθινοπώρου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δημιουργήσεις μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο. Μπορείς να δοκιμάσεις χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο λίγο πριν κοιμηθείς για να βοηθήσεις το σώμα σου να χαλαρώσει.

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Καθώς ο καιρός κρυώνει, συχνά αποζητάμε πιο βαριά comfort foods, αλλά τα μεγάλα γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να τον διαταράξουν. Απόφυγε να καταναλώσεις ένα βαρύ δείπνο ή καφεΐνη και αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Μείνα δραστήριος κατά τη διάρκεια της ημέρας

Με τις μέρες να μικραίνουν, είναι εύκολο να γίνεις λιγότερο δραστήρια, αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση  του ύπνου. Προσπάθησε να παραμείνεις δραστήρια, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, για βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Περιόρισε τους μεσημεριανούς ύπνους

Αν και μπορεί να νιώθεις πιο κουρασμένη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, προσπάθησε να αποφύγεις τους μεγάλους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν τον νυχτερινό ύπνο. Αν χρειάζεται, κράτησε τους μεσημεριανούς ύπνους σύντομους  περίπου 20-30 λεπτά.