Ενώ δίνουμε μεγάλη προσοχή στα μακροθρεπτικά στοιχεία στην διατροφή μας, είναι πολλές οι φορές που παραμελούμε άλλα εξίσου σημαντικά, όπως οι βιταμίνες. Μια μάλιστα από τις βιταμίνες που θα πρέπει να δίνουμε περισσότερη βάση, είναι η βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων, τη δημιουργία του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βοηθά επίσης να διατηρηθεί υγιές το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Χωρίς αυτή, το σώμα δυσκολεύεται να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που μπορεί να σε προειδοποιήσουν ότι έχεις έλλειψη σε αυτήν την βιταμίνη;

Σημάδια ότι έχεις έλλειψη σε βιταμίνη Β12

Χαμηλή ενέργεια, κόπωση, προβλήματα μνήμης

Ένα από τα πρώτα σημάδια έλλειψης της βιταμίνης Β12 είναι η χαμηλή ενέργεια ή κόπωση, ειδικά αν γενικά κοιμάσαι καλά τα περισσότερα βράδια. Η χαμηλή ενέργεια ή το αίσθημα κούρασης μπορεί με την σειρά του να προκαλέσει προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη. Μάλιστα μια έρευνα βρήκε σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης Β12 και της μειωμένης προσοχής και μνήμης.

Εναλλαγές διάθεσης

Συχνά τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη Β12 μπορεί να έχουν και εναλλαγές διάθεσης. Μάλιστα μια έρευνα συνέδεσε την έλλειψη της βιταμίνης Β12 με την κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη φαίνεται να ενισχύει την σεροτονίνη, τη χημική ουσία που συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης.

Μούδιασμα σε χέρια και πόδια

Το μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια εξαιτίας της έλλειψης βιταμίνης Β12, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη Β12 σχετίζεται με την ανάπτυξη της νευρικής λειτουργίας. Όταν τα επίπεδα της μειώνονται, είναι πιθανό να εμφανιστεί μούδισμα ή μυρμήγκιασμα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Πονοκέφαλοι

Μία ακόμα ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι οι πονοκέφαλοι. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β12 υποστηρίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι.

Αναιμία και χλωμό δέρμα

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων ερυθρών αιμοσφαιρίων ή των αιμοσφαιρίων που δεν λειτουργούν σωστά, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να φαίνεται χλωμό.

Δύσπνοια

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 συνδέονται με τη δυσλειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι η δύσπνοια θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, καθώς αναστέλλεται η ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν αποτελεσματικά οξυγόνο στο σώμα.