Είναι ήδη γνωστό ότι ακόμα και οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία. Ταυτόχρονα προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι ο καρκίνος απειλεί ολοένα και νεότερους ενήλικες.

Τώρα, νέα έκθεση που διενεργήθηκε από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Αντικαρκινικής Ερευνας (AACR) υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και έξι τύπων καρκίνου, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο κίνδυνος μπορεί να προληφθεί.

Καρκίνος VS αλκοόλ

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί το πρώτο βήμα για την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

«Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ αλλά και όλων των καρκίνων», επισημαίνουν οι συγγραφείς παλαιότερης μελέτης, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση του AACR, «ενώ η παρατεταμένη διακοπή και η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κινδύνο εμφάνισης σχετιζόμενων με το αλκοόλ καρκίνων».

Με βάση αυτή την έρευνα, τα άτομα που μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ ή σταματούν να πίνουν εντελώς φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ κατά 8% και τον κίνδυνο όλων των καρκίνων κατά 4%, σύμφωνα με την έκθεση του AACR, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να πίνουν στο ίδιο επίπεδο ή αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποιοι τύποι καρκίνου συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου:

  • Ορισμένων τύπων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα οισοφάγου
  • Καρκίνος του ήπατος
  • Καρκίνους του στομάχου

Η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αργότερα στη ζωή. Επιπλέον, τα μέτρια και υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι αυξάνουν την πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει λευχαιμία μετά τη γέννηση, ανέφερουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί από τον AACR.

Ενώ η έκθεση δείχνει ότι το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε μεταξύ 1991 και 2021 – που μεταφράζεται σε περίπου 4,1 εκατομμύρια λιγότερες ζωές που χάθηκαν από καρκίνο – ορισμένοι καρκίνοι εξακολουθούν να αυξάνονται.

Ορισμένοι τύποι καρκίνων πρώιμης έναρξης – που εμφανίζονται σε ενήλικες κάτω των 50 ετών – αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων, σύμφωνα με τους ειδικούς.