Αν είσαι δρομέας εδώ και καιρό πιθανόν να έχεις ακουστά το fartlek τρέξιμο. Αν όμως ξεκίνησες πρόσφατα ή αν γενικά δεν το γνωρίζεις, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα γύρω από αυτή την προπόνηση, αλλά και πώς μπορείς να την διαμορφώσεις για μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Τι είναι το fartlek τρέξιμο;

Στην προπόνηση fartlek ο δρομέας εναλλάσει την ταχύτητα του διαρκώς χωρίς όμως να κάνει διάλλειμμα. Είναι δηλαδή ένα συνεχόμενο τρέξιμο όπου κατά περιόδους γίνεται πιο γρήγορο ενώ έχει και διαστήματα με πιο αργό ρυθμό, χωρίς όμως να σταματάει ο δρομέας.

Το fartlek διαφέρει από το το διαλλειματικό τρέξιμο γιατί σε αυτήν την προπόνηση αλλάζεις την ταχύτητα σου ανάλογα και με το πώς αισθάνεσαι. Αν νιώθεις ότι μπορείς για παράδειγμα να κάνεις ένα σπριντ τότε το κάνεις, αν θέλεις να τρέξεις πιο αργά επίσης έχεις την δυνατότητα.

Το μεγαλύτερο όφελος αυτού του είδους της προπόνησης είναι η προσβασιμότητα και η βιωσιμότητα του. Είναι πιο εύκολο να έχεις κίνητρο αν γνωρίζεις ότι μπορείς να εναλλάξεις ταχύτητα ανάλογα με τις αντοχές και τις διαθέσεις σου.

Επίσης το fartlek τρέξιμο σε βοηθάει να καις περισσότερες θερμίδες συνολικά καθώς σου επιτρέπει να ασκείσαι σε υψηλότερη ένταση από ό,τι θα μπορούσες διαφορετικά μέσω της προπόνησης σταθερής έντασης.

Πώς να το εντάξεις στη ρουτίνα σου

Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εντάξεις το fartlek τρέξιμο στη ρουτίνα σου, περιλαμβάνουν:

  • Συνέχισε να τρέχεις: Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό των fartlek προπονήσεων, ότι δηλαδή δεν περιλαμβάνουν κάποιο διάλλειμμα και απαιτούν να βρίσκεσαι σε διαρκή κίνηση. Αν αισθανθείς ότι χρειάζεσαι να σταματήσεις, τότε μπορείς να περπατήσεις ή να πας όσο αργά χρειάζεται.
  • Εμπιστεύσου τον εαυτό σου: Προσπάθησε να τρέξεις με το ένστικτό σου και ότι με τους παλμούς σου ή με μια ορισμένη  ταχύτητα.
  • Δώσε χρόνο: Σε όλους μας αρέσει η άνεση και όταν ξεκινήσεις να κάνεις τέτοιου είδους προπονήσεις μπορεί να αισθάνεσαι άβολα. Αλλά μην αφήσεις το συναίσθημα αυτό να σε κρατήσει μακριά από τις προπονήσεις σου καθώς σε λίγο καιρό θα δεις ότι θα βελτιωθείς σημαντικά.
  • Μην παραμελείς την ξεκούραση: Παρόλο που οι fartlek προπονήσεις μπορούν να είναι πιο χαλαρές όσον αφορά τη δομή τους, εξακολουθούν να αποτελούν μια σκληρή συνεδρία και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίζεις ανάλογα. Φρόντισε να δίνεις στον εαυτό σου τουλάχιστον μία εύκολη ημέρα μεταξύ των πιο δύσκολων προπονήσεων και να έχεις υπόψη σου ότι οι περισσότεροι δρομείς ανταποκρίνονται καλύτερα σε δύο ή και τρεις εύκολες ημέρες μεταξύ τέτοιων προπονήσεων. Μην ξεχνάς την επαρκή ενυδάτωση, την ισορροπημένη διατροφή και φυσικά την ξεκούραση για να αποδίδεις τα μέγιστα.