Όταν ακούτε “υγεία του εντέρου”, ίσως σκέφτεστε αυτόματα την πέψη. Ενώ είναι ένα σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με το έντερο, στην πραγματικότητα η εύρυθμη λειτουργία του επηρεάζει την υγεία μας συνολικά.

Κατανοούμε λοιπόν ότι ένα υγιές έντερο είναι κομβικής σημασίας, αλλά ποιες είναι οι ενδείξεις που μπορεί να μας προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά;

Τι προδίδει ένα μη υγιές έντερο;

Φούσκωμα, αέρια και στομαχικά προβλήματα

Αυτού του είδους τα συμπτώματα και οι δυσανεξίες μπορεί να προέρχονται από προβλήματα στα βακτήρια του εντέρου. Οι διατροφικές δυσανεξίες συγκεκριμένα επηρεάζουν περίπου το 20% του πληθυσμού και οδηγούν σε αυτά τα στομαχικά προβλήματα, τα οποία είναι δυσάρεστα, μπορεί ακόμα και σοβαρά, αλλά όχι επικίνδυνα.

Όταν εμφανίζονται παρενέργειες όπως αέρια και φούσκωμα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα βακτήρια στο έντερο δεν διασπούν αυτές τις τροφές με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Κακή διάθεση και προβλήματα συγκέντρωσης

Η διάθεση μας και τα συναισθήματα μας είναι βαθιά συνδεδεμένα με το έντερο μας, δεν λέγεται άλλωστε άδικα και ο δεύτερος εγκέφαλος. Όταν ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε υπερδιέγερση λόγω άγχους ή κατάθλιψης, τα νεύρα που διεγείρουν τον εγκέφαλο πυροδοτούνται συνεχώς.

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στο γαστρεντερικό σύστημα. Υπάρχουν νεύρα που διεγείρουν το έντερο που επίσης αρχίζουν να πυροδοτούνται. Τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνουν τα γαστρεντερικά και τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί επιδεινώνουν τα ψυχολογικά. Οι αλλαγές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αλλά και την διατροφή μπορεί να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση.

Κόπωση ή αϋπνία

Η αϋπνία αλλά και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να συνδέονται με εντερικά προβλήματα. Στο έντερο παράγεται μεγάλο μέρος της σεροτονίνης του σώματος, η οποία επηρεάζει την διάθεση και τον ύπνο. Οι διακυμάνσεις στο έντερο και τη δραστηριότητά του μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο και τα συναισθήματα.

Όπως με τα συναισθήματα έτσι και με τον ύπνο, ο ύπνος φαίνεται να επηρεάζει την υγεία του εντέρου και η υγεία του εντέρου να επηρεάζει τον ύπνο.

Δερματικά προβλήματα

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας τείνει να “ξεσπά” όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, αυτού του είδους τα τρόφιμα φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλουν στην ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που με την σειρά του θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, ροδόχρου ακμή, έκζεμα, ψωρίαση και πιτυρίδα.

Στην πραγματικότητα, η σύνδεση του εντέρου και του δέρματος είναι πιο εμφανής όταν εξετάζουμε το μικροβίωμα ατόμων που έχουν και δεν έχουν τέτοιου είδους φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ζουν με ροδόχρου ακμή, για παράδειγμα, είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα, και ενώ μόνο το 2% έως 3% του γενικού πληθυσμού ζουν με ψωρίαση, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 7% έως 11% μεταξύ των ατόμων με ευερέθιστο έντερο.

Ακούσιες διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος

Ο μικροβιακός πλούτος, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τον δείκτη μάζας σώματος και τον μεταβολισμό των ενηλίκων. Με άλλα λόγια, το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην αύξηση και την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η ακούσια απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οπότε αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα δύο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.