Ενώ μερικοί άνθρωποι γυμνάζονται νωρίς το πρωί, άλλοι προτιμούν τις απογευματινές ή βραδινές προπονήσεις. Εάν είστε νέοι στην άσκηση ή έχετε γεμάτο πρόγραμμα, η εύρεση της κατάλληλης ώρας είναι κομβικής σημασίας για να παραμείνετε συνεπείς. Ως εκ τούτου, μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη ώρα να κάνετε γυμναστική και εάν κάποια συγκεκριμένη υπερτερεί κάποιας άλλης.

Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να απολαμβάνετε την προπόνησή σας. Εάν νιώθετε σφιγμένοι νωρίς το πρωί ή η βραδινή προπόνηση διαταράσσει τον ύπνο σας, τότε ίσως έχει έρθει η στιγμή να κάνετε μια παύση και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

Γυμναστική το πρωί: Τι λέει η επιστήμη

Εάν δεν είστε “πρωινός τύπος”, τότε η προπόνηση νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μην φαντάζει ιδανική. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα, που θα σας πείσουν να την δοκιμάσετε:

Μπορεί να είστε πιο συνεπείς

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Exercise and Sport Sciences Reviews, υποστηρίζει ότι είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συνεπείς με τις πρωινές προπονήσεις, επειδή προγραμματίζουμε συνήθως λιγότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι επίσης πιο εύκολο να προσθέσετε την άσκηση σε μια υπάρχουσα πρωινή ρουτίνα.

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος

Εάν το καλοσκεφτείτε, εάν έχετε τελειώσει με την γυμναστική σας από νωρίς το πρωί, θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνετε όλα όσα απολαμβάνετε, από τον ποιοτικό χρόνο παρέα με τους αγαπημένους σας μέχρι και το να αφιερώσετε χρόνο στα αγαπημένα σας χόμπι.

Μπορεί να πεινάτε λιγότερο

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο ScienceDirect, η άσκηση μπορεί συμβάλλει στην μείωση της όρεξης μετά την προπόνηση. Άλλη έρευνα επισημαίνει ότι οι γυναίκες που γυμνάζονταν το πρωί φάνηκαν να έχουν χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με εκείνες που γυμνάζονταν το βράδυ.

Γυμναστική το απόγευμα: Τι λέει η επιστήμη

Εάν η πρωινή προπόνηση δεν σας ταιριάζει, μην αγχώνεστε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η γυμναστική αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι επίσης μια έξυπνη επιλογή.

Μπορεί να έχετε καλύτερη απόδοση

Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι οι ασκούμενοι μπορεί να αποδίδουν καλύτερα στη μέγιστη άσκηση μικρής διάρκειας (όπως κολύμπι και ποδηλασία, άλματα, σπριντ και ασκήσεις αντίστασης) το βράδυ.

Έχετε ήδη ζεσταθεί

Η θερμοκρασία του σώματός σας είναι φυσικά υψηλότερη το βράδυ, επομένως οι μύες σας είναι πιο ζεστοί. Οι πιο ζεστοί μυς με την σειρά τους συνδέονται με καλύτερη απόδοση.

Μάλιστα, ερευνητές αναφέρουν ότι η έκθεση σε ζεστές και υγρές συνθήκες και η προθέρμανση πριν από την γυμναστική μπορεί να κάνει την πρωινή προπόνηση πιο αποδοτική, προσεγγίζοντας την απογευματινή.

Έτσι, ενώ μπορείτε να κάνετε αλλαγές για να βελτιώσετε την απόδοση της πρωινής προπόνησης, το σώμα σας έχει ήδη ένα φυσικό πλεονέκτημα τη νύχτα.

Μπορεί να έχετε περισσότερα κίνητρα

Η έλλειψη κίνητρου είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για τους περισσότερους. Έρευνα μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological and Medical Rhythm Research, αναφέρει ότι είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε το κίνητρό σας εάν γυμνάζεστε πρωί.

Έτσι εάν αντιμετωπίζετε την συγκεκριμένη δυσκολία, οι απογευματινές ή βραδινές προπονήσεις μπορεί να σας ταιριάζουν καλύτερα για να παραμείνετε συνεπείς με την γυμναστική σας.