Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πρόβλημα που αφορά πολλούς από εμάς και δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Ποιες συνήθειές μας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε;

Πόνος στον αυχένα- Τι να μην κάνουμε

Χαλαρώνουμε στην τηλεόραση…

Μήπως ασυναίσθητα ενώ βλέπεις τηλεόραση γέρνεις πολύ πίσω ή στο πλάι και μένεις σε αυτή τη στάση για ώρα; Και οι δύο αυτές θέσεις μπορούν να καταπονήσουν τους μύες του λαιμού.

Η λύση; Χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι ταξιδιού γύρω από το λαιμό όταν παρακολουθείς την αγαπημένη σου εκπομπή ή απλά έχε το νου σου να αλλάζεις θέση κάθε 15 ή 20 λεπτά για να προσφέρεις ένα διάλειμμα στην επίμαχη περιοχή.

Γέρνουμε προς τα εμπρός

Μήπως μονίμως γέρνεις προς τα εμπρός είτε όταν είσαι στον υπολογιστή είτε όταν συνομιλείς με κάποιον; Εάν εκτείνεις τον λαιμό σου κάθε φορά, αυτό μπορεί να καταπονήσει τους μύες και να προκαλέσει πόνο.

Προσπάθησε να διατηρείς την πλάτη σου ίσια και να γέρνεις προς τα εμπρός τους γοφούς όταν μιλάς με τους γύρω σου. Εάν δεν βλέπεις καλά την οθόνη του υπολογιστή, φέρτην πιο κοντά ή αύξησε το μέγεθος της γραμματοσειράς.

Κακή στάση ύπνου και πόνος στον αυχένα

Ορισμένες θέσεις στον ύπνο ενέχουν κινδύνους για τον αυχένα. Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, για παράδειγμα, στρέφουμε το κεφάλι μας στο πλάι. Ο ύπνος στο πλάι χωρίς τη σωστή υποστήριξη σπρώχνει τον λαιμό προς τον ώμο. Η παραμονή σε αυτή τη στάση για ώρες μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των μυών του αυχένα και πόνο.

Απέφυγε να κοιμάσαι μπρούμυτα κι αν κοιμάσαι στο πλάι, έλεγξε το μαξιλάρι κάτω από το λαιμό σου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κενό μεταξύ του κεφαλιού και του ώμου σου.

Καθόμαστε «άνετα»

Για να μην ασκείται πίεση στη σπονδυλική στήλη και στο λαιμό, φρόντισε το πηγούνι σου να είναι προς τα πίσω, χαμήλωσε τους ώμους σου και κράτα ίσια την πλάτη. Μια εργονομική καρέκλα γραφείου με στήριξη χαμηλά στην πλάτη, ρυθμιζόμενο ύψος και ένα χοντρό μαξιλάρι καθίσματος θα βοηθούσε.

Σκρολάρουμε για ώρες

Το να το σκύβουμε προς τα πάνω ή προς τα κάτω για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε μυϊκή καταπόνηση. Φρόντισε όλες οι οθόνες να είναι ει δυνατόν στο ύψος των ματιών σου. Μπορείς να βάλεις το κινητό σου σε μια βάση ή πάνω σε ένα μαξιλάρι που θα έχεις στα χέρια σου όταν χαλαρώνεις.

Σηκώνουμε βάρη

Οι πολύ βαρείς αλτήρες καταπονούν τους μύες στην πλάτη που είναι συνδεδεμένοι με τον λαιμό. Εάν δυσκολεύεσαι να σηκώσεις έναν αλτήρα, επέλεξε έναν πιο ελαφρύ και βεβαιώσου πως το κάνεις σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες του γυμναστή σου.

Πόνος στον αυχένα: Μήπως φταίει το άγχος;

Μεταφέρουμε πολύ άγχος στον λαιμό μας. Συχνά, σηκώνουμε τους ώμους μας και τεντώνουμε τους μύες σε κατάσταση στρες.

Εξασκήσου στη διαχείριση του άγχους. Δοκίμασε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, πήγαινε μια βόλτα με τα πόδια, βάλε στη ζωή σου τον διαλογισμό. Όταν το άγχος είναι υπό έλεγχο, πολλά προβλήματα μπορούν να βρουν τη λύση τους, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στον αυχένα.