Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να παραμένει υγιής; Αρκεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος και η σωματική άσκηση; Ενώ αδιαμφισβήτητα όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας, η ευτυχία φαίνεται ότι είναι εξίσου σημαντική.

Αυτό διότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, η έλλειψη της ευτυχίας μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς.

Για την μελέτη αυτή οι ερευνητές εξέτασαν αν υπήρχε κάποια συσχέτιση μεταξύ της ευτυχίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων και πιο συγκεκριμένα του εγκεφαλικού επεισοδίου, της στεφανιαίας νόσου, της  καρδιακής προσβολής και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές εξέτασαν έξι βασικές πτυχές της ευημερίας, συμπεριλαμβανομένης της γενικής ευτυχίας και της ικανοποίησης από την οικογένεια, τις φιλίες, την υγεία, τα οικονομικά και την επαγγελματική κατάσταση. Οι συμμετέχοντες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα: «εξαιρετικά ευτυχισμένοι», «πολύ ευτυχισμένοι», «μέτρια ευτυχισμένοι», «μέτρια δυστυχισμένοι», «πολύ δυστυχισμένοι» ή «εξαιρετικά δυστυχισμένοι» για κάθε ερώτηση σχετικά με αυτούς τους τομείς της ζωής.

Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν τα μακροπρόθεσμα δεδομένα για να δουν ποιοι συμμετέχοντες κατέληξαν να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ελήφθησαν επίσης υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, οι συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης, η διάρκεια του ύπνου και οι διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τις αρχικές στατιστικές αναλύσεις, η υψηλότερη ευτυχία σχετίζεται με άτομα που:

  • Δεν κάπνιζαν
  • Δεν κατανάλωναν αλκοόλ
  • Ασκούνταν τακτικά
  • Έτρωγαν υγιεινά
  • Περνούσαν λιγότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση
  • Κοιμόντουσαν τις συνιστώμενες 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν 28 συνδυασμούς παραγόντων ευεξίας και υγιεινού τρόπου ζωής που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο ΔΜΣ, το κάπνισμα, η διάρκεια του ύπνου και ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης ήταν οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν τη σχέση μεταξύ ευημερίας και καρδιαγγειακής νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους ενήλικες με χαμηλή αίσθηση ευεξίας, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ήταν 10% έως 21% χαμηλότερος για τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες ευεξίας.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες με χαμηλή αίσθηση ευεξίας, τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες ευεξίας είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 45% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 51% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 56% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι αναλύσεις αυτές υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και ευτυχίας τείνουν να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό υποστηρίζει μια πιθανή σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της υψηλότερης ευημερίας και του μειωμένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αυτό φέρνει στο μυαλό ένα είδος αινίγματος σχετικά με το αν προηγείται η ευτυχία ή η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Με άλλα λόγια, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινές συνήθειες; Ή μήπως οι υγιεινές συνήθειες φέρνουν περισσότερη ευτυχία; Ίσως είναι και τα δύο.