Μια ομάδα ειδικών της ανθρώπινης εμβιομηχανικής από το Volodalen SportLab κάλεσε 80 ενήλικες εθελοντές να τρέξουν 3 φορές σε μια πίστα 50 μέτρων (με κάθε διαδρομή να διαφέρει ως προς την ταχύτητα) και τους κατέγραψαν σε βίντεο για ανάλυση. Συγκρίνοντας σχολαστικά το στυλ τρεξίματος των συμμετεχόντων με τις κατηγοριοποιήσεις της προσωπικότητάς τους βάσει του τεστ Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε ότι τα άτομα που μοιράζονταν παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας συχνά παρουσίαζαν συγκρίσιμο στυλ τρεξίματος.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS ONE» οι συμμετέχοντες που χαρακτηρίζονταν από διαισθητική προσωπικότητα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα πόδια τους σαν ελατήρια. Οι πιο ευαίσθητοι είχαν την τάση να επικεντρώνονται περισσότερο στην ώθηση του σώματός τους προς τα εμπρός.

 Challenge: Έχεις σκεφτεί πότε να βιντεοσκοπήσεις τον εαυτό σου για να δεις πώς τρέχεις; Προσπάθησε να τραβήξεις τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα υλικό (ή ζήτησε από κάποιον να σε βοηθήσει), ώστε να μπορέσεις να διακρίνεις με ακρίβεια τις κινήσεις σου. Στη συνέχεια, αξιολόγησε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου και προσπάθησε να προσδιορίσεις το δικό σου στυλ τρεξίματος. Πιστεύεις ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου μπορεί να επηρεάζουν τη φόρμα σου;

«Μπες στα παπούτσια σου»

Ως δρομέας, πιθανότατα, ξέρεις ακριβώς πόσα χιλιόμετρα έχεις διανύσει με τα αθλητικά σου παπούτσια. Ξέρεις, επίσης, πόσο σημαντικό είναι να τα διατηρείς σε καλή κατάσταση και να τα αντικαθιστάς όταν έχουν φθαρεί. Γνώριζες, όμως, ότι το μοτίβο φθοράς της σόλας μπορεί να σου προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την τεχνική σου;

Γύρισε τα παπούτσια σου ανάποδα και εξέτασε τα ίχνη της τριβής στη σόλα για να δεις πώς κατανέμεται το βάρος σου καθώς τρέχεις. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι χρειάζεσαι, για παράδειγμα, περισσότερη στήριξη στην καμάρα ή αντικραδασμική προστασία.

Τώρα που ξέρεις τις ανάγκες σου ήρθε η ώρα να προσθέσεις ανατομικούς πάτους για επιπλέον σταθερότητα ή να επενδύσεις σε ένα ζευγάρι παπούτσια που εφαρμόζει καλύτερα στο πόδι σου, για να βελτιώσεις την ευθυγράμμιση και την απόδοσή σου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine» η προσωπική άνεση είναι ένας από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες πρόληψης τραυματισμών. Γι’ αυτό φρόντισε το παπούτσι που θα επιλέξεις να σε βολεύει και να σου παρέχει ασφάλεια, είτε τρέχεις στην άσφαλτο, είτε σε ανώμαλους δρόμους.

Τα ρούχα δεν κάνουν τον δρομέα – Ή μήπως τον κάνουν;

Μπορεί το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις να είναι άρτια σχεδιασμένο, αλλά όταν τα ρούχα σου σε περιορίζουν, μπορεί να σε εκτροχιάσουν από το μονοπάτι της επιτυχίας.

Γνώριζες ότι το outfit σου επηρεάζει τη στάση και τη συμπεριφορά σου; Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Experimental Social Psychology» υποστηρίζει ότι αυτό που φοράμε αλλάζει υποσυνείδητα τον τρόπο που ενεργούμε.

Φορώντας τα αθλητικά μας αποκτάμε αυτομάτως ενέργεια. Σκέψου κάτι αντίστοιχο με έναν ηθοποιό που φορά το κοστούμι του για να μπει στο ρόλο. Αισθανόμαστε πιο σίγουρες για τις ικανότητές μας, γεγονός που θα μπορούσε βελτιώσει την εστίαση και το κίνητρο.

Είναι περισσότερες οι πιθανότητες να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας όταν ήδη είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι και ντυμένοι γι’ αυτό.

Πέραν του ψυχολογικού παράγοντα, όμως, υπάρχει και ο πρακτικός. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ρούχα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν άνεση και σταθερότητα, επιτρέποντάς μας να αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας, για να ανταπεξέλθουμε με μεγαλύτερη ευκολία στις προκλήσεις της προπόνησης, κάνοντας όλο και μεγαλύτερη πρόοδο κάθε φορά.