Όλοι γνωρίζουμε πως η καθιστική ζωή είναι βλαβερή για την υγεία μας. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που εντάσσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα την γυμναστική, έτσι ώστε να αντισταθμίσουμε σε ένα βαθμό τις ώρες που περνάμε καθισμένοι σε μια καρέκλα γραφείου ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Όμως αλήθεια, πόσα λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δείνει μια μετά-ανάλυση, εννέα ερευνών οι οποίες συνολικά είχαν 44.370 συμμετέχοντες από τέσσεριες διαφορετικές χώρες.

Καθιστική ζωή VS άσκησης

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μέχρι και 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά φαίνεται να είναι περίπου αρκετά για να “εξισορροπηθούν” οι 10 ώρες που περνάμε καθισμένοι. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι ακόμα και λιγότερα λεπτά άσκησης ή ακόμη και η απλή ορθοστασία μπορεί να βοηθήσει ως ένα βαθμό.

Μάλιστα, ο κίνδυνος θανάτου φάνηκε να αυξάνεται για όσους είχαν έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς μειωνόταν ο χρόνος που αφιέρωναν σε σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στα άτομα που ασκούνται περίπου 30-40 λεπτά την ημέρα με μέτρια έως υψηλή ένταση, η συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου καθιστικού χρόνου και του κινδύνου θανάτου δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνους με χαμηλά επίπεδα καθιστικής ζωής.

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή σε δραστηριότητες με μέτρια ή υψηλή ένταση, όπως η ποδηλασία, το έντονο περπάτημα ή η κηπουρική, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που θα είχε κανείς αν είχε χαμηλά επίπεδα καθιστικής ζωής.

Κατανοούμε λοιπόν ότι όλη η σωματική δραστηριότητα μετράει και ακόμα και λίγη είναι καλύτερη από το καθόλου.

Η έρευνα, βασισμένη σε δεδομένα από φορητές συσκευές παρακολούθησης φυσικής δραστηριότητας, ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ οι οποίες συνιστούν 150-300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καθιστικής ζωής.