Το καλοκαίρι έδωσε τη θέση του στο φθινόπωρο και μεταξύ άλλων πραγμάτων αυτό φυσικά θα φέρει και..ιώσεις. Ενώ όλοι θέλουμε να περάσουμε ένα χουχουλιάρικο φθινόπωρο στην αγκαλιά της κουβέρτας μας με ένα ζεστό ρόφημα, θα προτιμούσαμε η εξίσωση να μην περιλαμβάνει και ένα πακέτο χαρτομάντιλα. Για να τα καταφέρουμε χρειάζεται μεταξύ άλλων να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, την φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ιούς και βακτήρια.

Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα

Ασκήσου

Το να παραμένεις δραστήριος, ακολουθώντας μια τακτική ρουτίνα άσκησης, όπως το περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα, δεν σε κρατάει μόνο σε φόρμα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurologic Clinicians, η τακτική άσκηση επίσης κρατάει τη φλεγμονή και τις χρόνιες ασθένειες μακριά, μειώνει το στρες και την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με το στρες, επιταχύνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις ασθένειες, γεγονός που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει το κοινό κρυολόγημα.

Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή

Η ποιοτική διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να τρως υγιεινά, μια μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και καλά λιπαρά μπορεί να έχει πλεονέκτημα. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One αναφέρει ότι συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων COVID-19, για παράδειγμα.

Ακολούθα βασικούς κανόνες υγιεινής

Απλά και μόνο το να πλένεις τακτικά τα χέρια σου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά 20% και τον κίνδυνο για στομαχικές παθήσεις κατά 30%, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συνήθισε να το κάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως πριν φας και κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι από την έξοδό σου.

Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με μια έρευνα η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να καταστρέφει τα δενδριτικά κύτταρα του σώματος, ένα ζωτικό συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει την έκθεση ενός ατόμου σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας.