1. Μυς, οστά & αρθρώσεις

Η προπόνηση δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα, την οστική πυκνότητα και, επομένως, τη δύναμη και την αντοχή μας μεγαλώνοντας.

Κάθε είδους άσκηση μετράει. Αν δεν έχετε χρόνο για τακτική άσκηση, ανακαλύψτε τρόπους να βρίσκεστε σε κίνηση. Έρευνες δείχνουν πως όλα τα εξτρά βήματα που κάνετε μέσα στη μέρα λειτουργούν αθροιστικά και αποτελούν σημαντικό όφελος για την υγεία.

Μπορείτε, επίσης, να ενσωματώσετε τις διατάσεις στο πρόγραμμά σας για να ενισχύσετε την ελαστικότητα του σώματος και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

2. Καρδιά

Η Αμερικανική Ένωση Καρδολογίας προειδοποιεί ότι προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτή την ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνα σε γυναίκες μέσης ηλικίας που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, δύο σαλάτες την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιπλέον, η άσκηση είναι ένα σημαντικό boost για την καρδιά. Συγκεκριμένα η yoga υποστηρίζει την καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία καθώς επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς και ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Το να γυμνάζεστε, ήπια αλλά συστηματικά είναι μεγάλο boost για την καρδιά σας.

3. Μυαλό

Ακονίστε το μυαλό σας διαβάζοντας βιβλία, λύνοντας σταυρόλεξα και παζλ, μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο ή μία ξένη γλώσσα.

Η έναρξη φυσικής δραστηριότητας σε οποιαδήποτε ηλικία, έχει εξίσου αξιόλογη επίδραση στο μυαλό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

Σε μια σειρά εγκεφαλικών τεστ οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Canberra παρατήρησαν ότι η αεροβική δραστηριότητα βελτιώνει τις νοητικές δραστηριότητες όπως την σκέψη, το διάβασμα, τη μάθηση και τη λογική, ενώ η μυϊκή ενδυνάμωση π.χ. με αντιστάσεις έχει σημαντική επίδραση στη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει και να οργανώνει τις πληροφορίες (εκτελεστικές ικανότητες).

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν στους 55άρηδες να δοκιμάσουν το Tai Chi.

4. Επιδερμίδα

Μεγαλώνοντας το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και χαλαρό, η ανανέωση των κυττάρων επιβραδύνεται κι άλλο, και πιθανώς οι πρώτες κηλίδες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Οι αντιρυτιδικές και αντιγηραντικές κρέμες, που δρουν ενάντια στις ρυτίδες και στοχεύουν στην ενυδάτωση και τη θρέψη, είναι σύμμαχός μας.

5. Δόντια και ούλα

Η στοματική υγεία αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας του σώματός σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Ωστόσο, στην ηλικία των 55 όλοι πρέπει να φροντίζουν καλά τη στοματική τους υγεία, επειδή ορισμένοι τύποι ιατρικών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να δυσχεραίνουν τη σωστή στοματική υγιεινή.

Βάλτε τα δυνατά σας για να βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κάντε πλύσεις με ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για να μειώσετε τα βακτήρια, την πλάκα και τις παθήσεις των ούλων και φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.