Η αυτοφροντίδα, γνωστή και ως self-care είναι πάντα στα trends και όχι αδίκως. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να βελτιώσουμε ή να ενισχύσουμε την ευημερία μας, να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε καλά σε πολλά επίπεδα και να φέρουμε την ανανέωση στην καθημερινότητά μας, ακριβώς όταν την χρειαζόμαστε.

Από τα αρωματικά κεριά μέχρι τις μάσκες προσώπου και την yoga, το self-care μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα. Όταν όμως, αναγνωρίζουμε ποια πλευρά της ζωής μας χρειάζεται επιπλέον προσοχή, μπορούμε να ενσωματώσουμε μια νέα συνήθεια ή να καθιερώσουμε μια νέα ρουτίνα για να την φροντίσουμε.

Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσεις ότι νιώθεις μοναξιά, τότε ένα χαλαρωτικό μπάνιο μάλλον δεν θα σε βοηθήσει. Η αυτοφροντίδα σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει την επικοινωνία με τους αγαπημένους σου, ακόμα και εάν γίνει από το τηλέφωνο.

Τι ακριβώς είναι το self-care;

Μπορεί να φαίνεται ότι απλώς ορίζουμε το self-care συλλογικά (που εν μέρει το κάνουμε), όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει έναν επίσημο ορισμό: Η αυτοφροντίδα πρόκειται για την ικανότητα των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων να διατηρούν και να προάγουν την υγεία, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ασθένειες με ή χωρίς την υποστήριξη ενός ειδικού στον τομέα της υγείας ή της φροντίδας.

Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Elsevier, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η αυτοφροντίδα σηματοδοτεί την ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του μέσω της επίγνωσης, του αυτοελέγχου και της αυτάρκειας.

Κατανοούμε λοιπόν, ότι η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη, υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Τα γνωστά είδη αυτοφροντίδας

Οι πιο γνωστοί τύποι αυτοφροντίδας, περιλαμβάνουν:

  • Σωματική: Περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία του σώματος, όπως για παράδειγμα η γυμναστική.
  • Ψυχική: Περιλαμβάνει οτιδήποτε τονώνει την ψυχική υγεία, ακόμα και εάν πρόκειται για απλή ξεκούραση.
  • Συναισθηματική: Περιλαμβάνει όλα όσα σε βοηθούν να επεξεργαστείς, να αντιμετωπίσεις ή να αναλογιστείς τα συναισθήματά σου.
  • Περιβαλλοντική: Περιλαμβάνει οτιδήποτε αφορά τον χώρο που μένεις για να δημιουργήσεις ένα άνετο περιβάλλον που σου χαρίζει ασφάλεια.
  • Κοινωνική: Περιλαμβάνει οτιδήποτε σχετίζεται με την κοινωνική σύνδεση και τις σχέσεις με τους γύρω μας.

Τα είδη που μάλλον δεν γνώριζες

Κι ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποια είδη, όπως σχεδόν όλα στην ζωή, η αυτοφροντίδα δεν “χωράει” καλά σε αυτά τα κουτάκια. Υπάρχουν επίσης και άλλοι τύποι που μπορεί να σου ταιριάζουν, όπως:

  • Πνευματική: Η επαφή με την φύση, το journaling, ο διαλογισμός είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που μπορούν να συμβάλλουν στην πνευματική φροντίδα του εαυτού.
  • Πρακτική: Μερικές φορές, αυτοφροντίδα σημαίνει να φροντίζεις το μέλλον σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει να θέτεις νέους στόχους ή να δουλέψεις για όσους έχεις ήδη θέσει, να ολοκληρώνεις ή να βελτιστοποιήσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες.
  • Προσωπική: Περιλαμβάνει οτιδήποτε θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις τον εαυτό σου λίγο καλύτερα. Αυτό ίσως να σημαίνει να ακούσεις νέα μουσική, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους ή να δεις πώς ανταποκρίνεσαι σε μικρές νέες αλλαγές, που πιστεύεις ότι θα ωφελήσουν την καθημερινότητά σου.