Στη σύγχρονη εποχή, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος και οι υποχρεώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές ύπνου. Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε προβλήματα αϋπνίας και υποβαθμισμένης ποιότητας ύπνου.

Αυτός ο φαύλος κύκλος, όπου το σώμα και το μυαλό δεν καταφέρνουν να αποφορτιστούν από την ένταση της ημέρας, επηρεάζει τόσο τη διάθεση όσο και την υγεία μας. Μια απλή, αλλά εξαιρετικά αποδοτική λύση για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας είναι οι διατάσεις.

Οι διατάσεις είναι μια ήπια μορφή άσκησης με πολλά οφέλη για το σώμα μας. Βοηθούν στη βελτίωση της ευλυγισίας και της κινητικότητας του κορμού και των άκρων, και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Με την βελτιωμένη  κυκλοφορία, οι μύες οξυγονώνονται καλύτερα και αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα, ενώ παράλληλα μειώνεται η μυϊκή ένταση. Οι διατάσεις είναι επίσης ευεργετικές για την πρόληψη τραυματισμών και την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους, ειδικά σε περιοχές όπως η πλάτη και ο αυχένας, που επιβαρύνονται από το καθημερινό άγχος και την κακή στάση του σώματος.

Μέσα στο οφέλη των διατάσεων, είναι φυσικά και η καλύτερη ποιότητα ύπνου. Οι διατάσεις πριν κοιμηθούμε προσφέρουν μοναδικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό, προάγοντας τη χαλάρωση των μυών και μειώνοντας τη μυϊκή ένταση που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διατάσεις για όνειρα γλυκά

Όταν κάνουμε διατάσεις φροντίζοντας να εστιάζουμε στην σωστή αναπνοή και την αργή, ρυθμική κίνηση του σώματος, ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πέψη, την ηρεμία και χαλάρωση όλου του σώματος. Για να το ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά, καθώς κάνουμε τις διατάσεις, εισπνέουμε αργά από την μύτη κατεβάζοντας τον αέρα χαμηλά στην κοιλιά. Κατόπιν εκπνέουμε από την μύτη ή το στόμα,  αφήνοντας όλο τον αέρα να βγει σταδιακά. Η εισπνοή μπορεί να είναι ίση ή μικρότερη της εκπνοής, μιας και οι μεγαλύτερες εκπνοές φαίνεται να ενεργοποιούν πιο έντονα το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα άρα και να επιφέρουν πιο γρήγορα την αίσθηση χαλάρωσης στο σώμα.

Ταυτόχρονα, οι διατάσεις μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο, η οποία λειτουργεί ως «σήμα» για το σώμα και το μυαλό ότι είναι ώρα να χαλαρώσουν.

Η ρουτίνα αυτή βοηθά στην ενίσχυση των κιρκάδιων ρυθμών και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, κάτι που είναι κρίσιμο για την υγεία μας. Όταν οι διατάσεις γίνονται συνήθεια, μπορούν να μειώσουν το χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί και να ενισχύσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να κινείται. Η κίνηση είναι φάρμακο, και μια ρουτίνα διατάσεων πριν τον ύπνο μπορεί να είναι το κλειδί, όχι μόνο για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική μας υγεία.

Λίγα λεπτά καθημερινά αρκούν για να κοιμηθούμε σαν.. πουλάκια!