Δεν είναι ένας και δύο… Είναι πολλοί οι λόγοι να ξυπνήσεις, να σηκωθείς από το κρεβάτι και να βάλεις τα αθλητικά σου για μια χαλαρή βόλτα. Ας δούμε γιατί το περπάτημα αξίζει να είναι μέρος της καθημερινής πρωινής ρουτίνας όλων μας!

10 λόγοι να ξεκινήσεις τη μέρα με περπάτημα σύμφωνα με την επιστήμη

Το περπάτημα το πρωί:

#1 Ενισχύει την ενέργεια

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι περπατούν έστω για 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους, έχουν περισσότερη ζωτικότητα και ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν καθόλου ή που συνηθίζουν να περπατούν σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι 10 λεπτά περπάτημα σε σκάλες μπορεί να είναι πιο δυναμωτικό και από ένα φλιτζάνι καφέ.

#2 Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Μια βόλτα μπορεί να βοηθήσει:

  • Στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης.
  • Στην τόνωση της διάθεσης.
  • Στη μείωση του άγχους και της κούρασης.
  • Στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασε να περπατάς για 20 έως 30 λεπτά τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.

#3 Σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στους fitness στόχους σου

Ένα από τα πλεονεκτήματα του πρωινού περπατήματος είναι ότι θα ολοκληρώσεις τη σωματική δραστηριότητα για την ημέρα προτού σε… εκτροχιάσει οποιαδήποτε άλλη οικογενειακή, επαγγελματική ή σχολική υποχρέωση.

 #4 Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Το περπάτημα μέτριας έντασης για 30 λεπτά μπορεί να κάψει έως και 150 θερμίδες. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και προπόνηση ενδυνάμωσης, θα καταφέρεις να πετύχεις απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σου.

#5 Συμβάλλει στην πρόληψη ή διαχείριση ασθενειών

Το περπάτημα περιλαμβάνει πολλά οφέλη υγείας, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού καθώς και την πρόληψη και τη διαχείριση ορισμένων παθήσεων. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 19%. Ως προς τον διαβήτη, το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Μπορεί ακόμη να συμβάλλει στην μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

#6 Δυναμώνει τους μυς

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών των ποδιών. Για καλύτερα αποτελέσματα, περπάτησε με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό. Προσπάθησε να αλλάζεις τη ρουτίνα σου ανεβαίνοντας σκάλες, περπατώντας σε λόφους ή και σε κλίση στον διάδρομο. Πρόσθεσε επίσης ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως squats και lunges για καλύτερα αποτελέσματα.

#7 Προσφέρει διανοητική διαύγεια

Μια πρωινή βόλτα μπορεί να βελτιώσει τη διανοητική διαύγεια και την ικανότητα συγκέντρωσης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Όπως αποκάλυψε μελέτη η οποία περιελάμβανε ηλικιωμένους, όσοι ξεκινούν τη μέρα τους με μια πρωινή βόλτα, ενισχύουν τη γνωστική τους λειτουργία.

Το περπάτημα μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά. Η έρευνα δείχνει ότι ανοίγει μια… οδό ιδεών, γεγονός που μπορεί να σε βοηθήσει να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα πιο εύκολα.

#8 Θα σε κάνει να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ

Μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι ενήλικες ηλικίας από 55 έως 65 ετών που αντιμετώπιζαν δυσκολία να κοιμηθούν τη νύχτα ή ζούσαν με ήπια αϋπνία, όταν ξεκίνησαν να αθλούνται το πρωί είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ.

#9 Σε «γλιτώνει» απ’ την πολλή ζέστη

Τα καλοκαίρια μας γίνονται με τα χρόνια όλο και πιο ζεστά αλλά και μεγαλύτερα σε διάρκεια. Ένα πλεονέκτημα του να περπατάς το πρωί είναι ότι αθλείσαι χωρίς να κάνει ακόμα πολλή ζέστη.

Φρόντισε πάντα να πίνεις άφθονο νερό για να παραμένεις ενυδατωμένος/η πριν και μετά την προπόνησή σου.

#10 Σε οδηγεί σε πιο υγιεινές επιλογές

Ώρες μετά τη βόλτα, όταν πια η ενέργειά σου θα είναι πεσμένη, είναι πιο πιθανό να αναζητήσεις ένα υγιεινό γεύμα- σνακ αν έχεις ξεκινήσει την ημέρα με γυμναστική.

Εάν δεν έχεις πολύ χρόνο το πρωί, σκέψου να βάλεις το περπάτημα στην καθιερωμένη διαδρομή σου. Εάν δεν μπορείς να περπατήσεις μέχρι τη δουλειά, δοκίμασε να κατέβεις από το λεωφορείο μια- δυο στάσεις νωρίτερα ή σταθμεύστε πιο μακριά από το γραφείο.