Σε νέα έρευνα, Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν μια ενδιαφέρουσα εγκεφαλική αλλαγή που αποτελεί ένδειξη κινδύνου για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, αποκάλυψε ότι όσοι έχουν μειωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι πιο πιθανό από άλλους να αναπτύξουν πλάκες που προκαλούν άνοια.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν δύο ξεχωριστές σαρώσεις εγκεφάλου για περισσότερους από 100 εθελοντές με παρουσία της νόσου Αλτσχάιμερ στο οικογενειακό ιστορικό. Μιλώντας στο έγκριτο περιοδικό Nature Neuroscience, οι επιστήμονες είπαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι «υψηλότερα επίπεδα συσσώρευσης πρωτεϊνών στα εγκεφαλικά κύτταρα που θα έπρεπε κανονικά να αποδομούνται και να αποβάλλονται, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοιωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που μπορεί να εντοπιστεί πριν δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου στον εγκέφαλο και πριν εμφανιστούν τα κοινά γνωστικά συμπτώματα».

Οι ερευνητές ελπίζουν να επανεξετάσουν τους ίδιους συμμετέχοντες για να παρακολουθήσουν εάν η συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών επιβραδύνει περαιτέρω την εγκεφαλική δραστηριότητα και εάν αυτό μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη γνωστική έκπτωση.

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Η νόσος

Το 1907 περιγράφηκε η πρώτη ασθενής στη Γερμανία από τον Alois Alzheimer, η Augusta Deter. Εκτοτε, αποδείχτηκε πως η νόσος είναι κάθε άλλο παρά σπάνια. 97 χρόνια μετά, ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη ήταν 4 εκατομμύρια, ενώ το 2013 έφθαναν τα 10 εκατομμύρια. Τότε σε παγκόσμιο επίπεδο η νόσος έκλεβε σταδιακά τη μνήμη από συνολικά 36 εκατ. ανθρώπους.

Σήμερα ξεπερνούν τα 50 εκατ. παγκοσμίως με τους ερευνητές να υπολογίζουν ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ θα φτάσει τα 153 εκατομμύρια έως το 2050.

Τι μειώνει τον κίνδυνο έως και 145%;

Παλαιότερη έρευνα αποκάλυψε ότι υγιεινές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση, τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο, την κοινωνική σύνδεση και τη σωστή διαχείριση προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στην εν λόγω έρευνα έρχεται να προστεθεί μια πιο πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, τα ευρήματα της οποίας είναι παρόμοια.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εξατομικευμένες αλλαγές ως προς την υγεία μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν την απώλεια μνήμης σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ενώ λοιπόν οι γενικευμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να είναι αποτελεσματικές, όσοι έχουν λιγότερο κίνητρο να κάνουν αυτές τις προσαρμογές μπορεί να επωφεληθούν από ένα πιο εξατομικευμένο πρόγραμμα. Ένα προσωπικό πλάνο τροποποίησης της υγείας και του τρόπου ζωής επιτρέπει σε ένα άτομο να ξεκαθαρίσει ακριβώς σε ποια αλλαγή στοχεύει και μπορεί να το βοηθήσει να δεσμευτεί ώστε αυτή η αλλαγή να υλοποιηθεί.