Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους και δηλώνουν ότι δεν κοιμούνται επαρκώς ή καλά. Ακόμα και αν το αγνοείτε, αυτό επηρεάζει δραματικά την καθημερινότητά σας, την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, το 45% των Αμερικανών αναφέρει ότι ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος δυσκόλεψε τις καθημερινές τους δραστηριότητες τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες επτά ημέρες. Επιπλέον, το 67% των ατόμων με κακή ποιότητα ύπνου δήλωσαν ότι και η συνολική υγεία τους δεν ήταν καλή.

Να δίνετε, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία στη ρουτίνα του ύπνου σας και να φροντίζετε ώστε να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται ακόμη περισσότερο ύπνο για την ανάπτυξή τους. Αν και οι 8 ώρες έχουν επικρατήσει, οι ώρες ύπνου εξαρτώνται από τον άνθρωπο.

Κάποιοι χρειάζονται λιγότερο και κάποιοι περισσότερο. Εάν ξυπνάτε κουρασμένοι και επιθυμείτε να πάρετε έναν υπνάκο μέσα στη μέρα, ίσως να προσθέσετε ακόμα μία ώρα ύπνου το βράδυ.

Πειραματιστείτε, παρατηρώντας τον εαυτό σας, και κοιμηθείτε όσες ώρες έχετε ανάγκη. Τα οφέλη που θα απολαύσετε από τον ύπνο είναι πολλαπλά.

Ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό 

Όταν κοιμάστε αρκετά και ξεκουράζεστε, το σώμα σας παράγει αρκετές κυτοκίνες μια ομάδα πεπτιδίων που παίζουν κύριο ρόλο στον έλεγχο της ανοσολογικής αντίδρασης, της φλεγμονής, της αιμοποίησης και της επούλωσης. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την ανοσολογική σας αντίδραση ενάντια στις λοιμώξεις.

Βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακές προσβολές και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όταν κοιμάστε αρκετά, η αρτηριακή σας πίεση μειώνεται. Αντιθέτως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας μακροπρόθεσμα ανησυχίες για την καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου.

Σταθεροποιείται το βάρος

Για να διατηρήσετε ένα ισορροπημένο βάρος και να είστε υγιείς, δεν απαιτείται μόνο διατροφή και άσκηση, αλλά και ύπνος.

Με βάση ευρήματα μελετών, η μειωμένη ποσότητα ύπνου συνδέθηκε με αυξημένο βάρος και συνεχή αύξηση με την πάροδο του χρόνου. Οι μεσήλικες ενήλικες που κοιμούνταν λιγότερες από επτά ώρες ήταν πιο πιθανό να κατηγοριοποιηθούν ως παχύσαρκοι από εκείνους που κοιμούνταν επτά ή περισσότερες ώρες.

Ο ύπνος συμβάλλει στην υγεία του δέρματος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας αναδομείται και ανακάμπτει. Αυτές τις πολύτιμες ώρες, ο οργανισμός παράγει επίσης περισσότερο κολλαγόνο, το οποίο προσδίδει στο δέρμα μια λεία και νεανική όψη. Κοιμηθείτε καλά και ξεχάστε πρησμένα μάτια, μαύρους κύκλους και λεπτές γραμμές.