Η έκθεση σε μέταλλα από την περιβαλλοντική ρύπανση σχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες σε επίπεδο συγκρίσιμο με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JACC, το περιοδικό του American College of Cardiology, υποστηρίζουν ότι τα μέταλλα στο σώμα σχετίζονται με την εξέλιξη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, παρέχοντας στοιχεία για μια δυνητικά νέα στρατηγική για τη διαχείριση και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης της έκθεσης σε μέταλλα ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε η Katlyn E. McGraw, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Columbia University Mailman School of Public Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας που στοχεύουν στην έκθεση σε μέταλλα» συμπλήρωσε η ίδια.

Τι είναι η αθηροσκλήρωση

Η αθηροσκλήρωση πρόκειται για μια “σιωπηλή” πάθηση κατά την οποία οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν λόγω συσσώρευσης πλάκας. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων.

Είναι μια υποκείμενη αιτία καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και περιφερικής αρτηριακής νόσου, των πιο κοινών μορφών καρδιαγγειακής νόσου. Η αθηροσκλήρωση σχετίζεται με την εναπόθεση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, το οποίο μπορεί να μετρηθεί μη επεμβατικά για την πρόβλεψη μελλοντικών καρδιακών συμβάντων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως τα μέταλλα, είναι ένας πρόσφατα αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά δεν έχει μελετηθεί εκτενώς η συσχέτισή της με την εναπόθεση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Αυξημένος ο κίνδυνος από την περιβαλλοντική ρύπανση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την μελέτη Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), στα πλαίσια της οποίας παρακολουθήθηκαν 6.418 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45-84 ετών από ποικίλο φυλετικό υπόβαθρο χωρίς κλινική καρδιαγγειακή νόσο, για να μετρήσουν τα επίπεδα μετάλλων στην αρχή της μελέτης το 2000-2002.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η έκθεση σε μέταλλα μπορεί να συσχετιστεί με αθηροσκλήρωση σε διάστημα δέκα ετών. Μάλιστα η επίδρασή της φάνηκε να είναι σε συγκρίσιμο επίπεδο με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου όπως το κάπνισμα, τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και ο διαβήτης.

«Η ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης.