Αν θέλεις ένα τρόφιμο χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζει την υγεία συνολικά και μπορεί να χωρέσει σε κάθε γεύμα ή σνακ, τότε τα αυγά είναι η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο τα ετοιμάζεις μπορεί να παίζει ρόλο, καθώς μπορεί να τα βάζεις σε μια πλούσια ομελέτα, η οποία όμως συνοδεύεται με αλλαντικά και βούτυρο (λιγότερο θρεπτικές επιλογές), αλλά ακόμη και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να διασπάσει βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι να ετοιμάσεις τα αυγά σου.

Αυγά ποσέ

Πρόκειται για έναν από τους πιο υγιεινούς τρόπους να ετοιμάσεις τα αυγά σου, καθώς εκτίθενται σε χαμηλή θερμότητα για μικρό χρονικό διάστημα, διατηρώντας τους κρόκους άθικτους. Έρευνες έχουν συνδέσει τα αυγά ποσέ ακόμη και με τη βελτίωση της πεπτικότητας των πρωτεϊνών.

Βραστά

Όσο περισσότερο βράζεται ένα αυγό, τόσο πιο σφιχτή θα είναι η υφή του. Τα μαλακά βρασμένα αυγά χρειάζονται συνήθως περίπου 6 λεπτά για να βράσουν και έχουν μαλακό κρόκο, ενώ τα σκληρά βρασμένα αυγά χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 10 λεπτά και έχουν πιο σφιχτό κρόκο.

Τα βραστά αυγά αποτελούν μια θρεπτική και βολική πηγή πρωτεΐνης, αφού μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε γεύματα, σαλάτες ή σνακ.

Scrambled αυγά

Τα scrambled αυγά μαγειρεύονται συνήθως στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών. Μπορούν να αποτελέσουν την βάση για ένα ελαφρύ και αφράτο γεύμα για να απολαύσεις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άλλα θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με τις τροφές που θα τα συνδυάσεις.

Ταιριάζουν και συνδυάζονται καλά με πολλά τρόφιμα. Για παράδειγμα, η προσθήκη γάλακτος και τυριού χαμηλών λιπαρών μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητα του πιάτου σε πρωτεΐνες ενώ η προσθήκη φρέσκων λαχανικών μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ψητά (Ομελέτα Φούρνου)

Τα ψητά αυγά μπορούν να σερβιριστούν με σφιχτό ή ρευστό κρόκο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Γενικά, όσο περισσότερο χρόνο αφήνονται να ψηθούν, τόσο πιο σκληρά γίνονται. Μπορούν να σερβιριστούν πάνω σε ψητά λαχανικά ή μέσα σε ψωμί ολικής άλεσης αποτελώντας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό.

Η ομελέτα φούρνου μπορεί να ετοιμαστεί σε φόρμα για μάφιν, καθιστώντας έναν αποτελεσματικό και βολικό τρόπο για να μαγειρέψεις ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, το οποίο μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου.