Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η έλλειψη ύπνου μπορούν να σας κάνουν να φαίνεστε αλλά και να αισθάνεστε μεγαλύτεροι, επηρεάζοντας δυσμενώς την υγεία σας. Ωστόσο, ορισμένοι λιγότερο γνωστοί παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μπορούν να επιταχύνουν εξίσου την διαδικασία της γήρανσης.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αντιστρέψετε όλες τις κυτταρικές και μοριακές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής, θα μπορούσατε να επιβραδύνετε τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης κάνοντας μικρές αλλά αποτελεσματικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Όσα σας γερνούν πρόωρα και βλάπτουν την υγεία

Οι πέντε παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν να “γέρνατε” πρόωρα, περιλαμβάνουν:

Παραμελείτε τους φίλους σας

Πρόσφατη έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Η μοναξιά όμως και η κοινωνική απομόνωση μπορεί, σύμφωνα με έρευνα, να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και κατάθλιψης.

Η ενεργή κοινωνική ζωή και η διατήρηση της αίσθησης του σκοπού μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να ζήσετε περισσότερο.

Ο εθελοντισμός, τα αθλήματα, η συμμετοχή σε μια λέσχη βιβλίου ή η παρακολούθηση μαθημάτων πρόκειται για καλές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να παραμένετε παραγωγικοί και σε σύνδεση με τους γύρω σας.

Ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου

Οι βλάβες από τον ήλιο και οι καρκίνοι του δέρματος εμφανίζονται συχνά στο λεπτό δέρμα των κάτω βλεφάρων, αναφέρουν οι ειδικοί. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από την χρήση αντηλιακού για την πρόληψη της φωτογήρανσης, είναι σημαντικό να φοράτε και τα γυαλιά ηλίου που θα προστατεύουν τόσο την ευαίσθητη περιοχή όσο και τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV.

Επιπλέον φορώντας τα γυαλιά σας θα αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των βλεφάρων και ως εκ τούτου θα μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ρυτίδων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Κάθεστε διαρκώς

Η καθιστική ζωή θεωρείται το νέο κάπνισμα και όχι αδίκως. Πρόσφατη μελέτη συσχέτισε τις πολλές ώρες τηλεόρασης με μειωμένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, αλλά η αντικατάσταση αυτής της συνήθειας με δραστηριότητες μέτριας ή ελαφριάς έντασης θα μπορούσε να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.

Για να μεγαλώσετε υγιείς και δυνατοί είναι σημαντικό να βάλετε την άσκηση στην ζωή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προπονηθείτε για έναν μαραθώνιο ή να εγγραφείτε σε ένα ακριβό πρόγραμμα προπονήσεων. Ακόμα και λίγα λεπτά περπάτημα μέσα στην μέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο.

Μην παραβλέπετε την προπόνηση με αντιστάσεις, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση του γερασμένου δέρματος, στην υποστήριξη της κινητικότητας και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας καθώς μεγαλώνετε.

Εξίσου σημαντικό είναι να ενισχύσετε την αντοχή αλλά και τα οστά σας καθώς η καλή φυσική κατάσταση, η μυϊκή δύναμη και τα γερά οστά είναι ο συνδυασμός “κλειδί” που προλαμβάνει τις πτώσεις και την αδυναμία για να ζήσετε μια μακρά ζωή με υγεία.

Το χρόνιο στρες

Οι σωματικοί, ψυχικοί και συναισθηματικοί στρεσογόνοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της διαχείρισης των οικονομικών, των διακρίσεων και της φροντίδας, μπορούν, σύμφωνα με έρευνα, να επιταχύνουν τη γήρανση.

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει το σώμα, αυξάνοντας τα επίπεδα φλεγμονής, η οποία με την σειρά της μπορεί να επιταχύνει τη βιολογική γήρανση.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να επιλύσετε χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες, ειδικά με περιορισμένους πόρους, δοκιμάστε να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να αλλάξετε για να “θωρακίσετε” την υγεία σας.

Για παράδειγμα κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, δώστε μια ευκαιρία στον διαλογισμό, περιορίστε το αλκοόλ, αφιερώστε λίγο χρόνο στην γυμναστική και ζητήστε βοήθεια από τα άτομα στην ζωή σας ή από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχοθεραπευτή, που θα μπορεί να σας καθοδηγήσει.

Επιλέγετε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά επηρεάζουν τον τρόπο που φαίνεστε αλλά και πώς αισθάνεστε. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα με ταχύτερη βιολογική γήρανση.

Ο περιορισμός αυτών των τροφών και η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και πηγών πρωτεΐνης μπορεί να υποστηρίξει την υγιή γήρανση.

Ενώ η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο σε αυτό, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η δίαιτα από μόνη της μπορεί να αναιρέσει τις επιπτώσεις άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Δείτε την ζωή σας συνολικά και προσπαθήστε να κάνετε μικρές, βιώσιμες αλλαγές κάθε φορά για να γίνουν οι νέες σας συνήθειες για καλύτερη υγεία τώρα αλλά και στο μέλλον.