Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική πάθηση στον κόσμο, επηρεάζοντας περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως άνω των 70 ετών, με τα ποσοστά να εκτιμάται πως θα τριπλασιαστούν τις επόμενες δύο δεκαετίες. Παράλληλα, έως και το 20%  περίπου των ατόμων με τη νόσο, η οποία προκαλείται λόγω απώλειας εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ζωτικής σημασίας χημικές ουσίες, εμφανίζουν συμπτώματα πριν τα 50 τους. Τι αποκάλυψε νέα μελέτη ως προς την αιτία της ανόδου της πάθησης και σε πιο νεαρές ηλικίες;

Η επιστημονική ομάδα Αμερικανών ειδικών δημοσίευσε ευρήματα που υποδηλώνουν μια πιθανή θεωρία για την άνοδο και αυτή δεν είναι άλλη από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα, η ρύπανση που συνεπάγεται έκθεση σε μικροσκοπικά σωματίδια που προκύπτουν από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τις εκπομπές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά και από την καύση ξύλου πιστεύεται ότι προκαλεί φλεγμονή στο σώμα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ασθένεια.

Η μελέτη

Η έρευνα περιελάμβανε 346 ασθενείς με Πάρκινσον στη Μινεσότα οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο μεταξύ 1991 και 2015. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες: εκείνους με ταχύτερη γνωστική επιδείνωση και πιο αργή κίνηση και εκείνους που είχαν τρέμουλο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τα μέσα ετήσια επίπεδα PM2,5 στην ατμόσφαιρα- μικροσκοπικά ατμοσφαιρικά σωματίδια τα οποία θεωρούνται πιο επικίνδυνα από τα μεγαλύτερα σωματίδια που κυκλοφορούν στον αέρα από το 1998 έως το 2019 και τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα μεταξύ 2000 και 2014 ενώ αναλύθηκαν τα επίπεδα ρύπανσης στις διευθύνσεις των κατοικιών των συμμετεχόντων.

Τα αόρατα αυτά για το ανθρώπινο μάτι σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο αίμα και να διεισδύσουν στον πνεύμονα. Μπορούν επίσης να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, οδηγώντας πιθανώς σε φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι υψηλότερα επίπεδα αυτού του τύπου ρύπανσης συνδέονται, σαν αποτέλεσμα, με τη νόσο του Πάρκινσον. Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρχε 36% αυξημένος κίνδυνος ταχύτερης γνωστικής επιδείνωσης και βραδύτερης κίνησης.

Επιπλέον, υψηλότερα επίπεδα PM2,5 συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσκινησίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Νόσος του Πάρκινσον σε νεαρή ηλικία

Ο νεανικός παρκινσονισμός ορίζεται σαν νόσος του Parkinson με έναρξη πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η κλινική εικόνα των ασθενών παρουσιάζει ορισμένες αποκλίσεις από την τυπική εικόνα της κλασσικής νόσου του Parkinson. Οι ασθενείς με νεανικό παρκινσονισμό παρουσιάζουν κυρίως δυσκαμψία και βραδυκινησία. H δυστονία, μια κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, ακούσιους μυικούς σπασμούς, είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και μπορεί να εμφανισθεί πρώιμα ή όψιμα. Η εμφάνιση ΝΡ με έναρξη στην νεαρή ηλικία δεν είναι ασυνήθης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά και εφήβους ενώ ο ρόλος της κληρονομικότητας στον νεανικό παρκινσονισμό ερευνάται επισταμένα.