Όλοι μας το βιώνουμε και μάλιστα τακτικά. Μια ξαφνική επιθυμία για κάτι γλυκό μετά το μεσημεριανό ή για αλμυρά σνακ το βραδάκι, όλες αυτές οι λιγούρες της στιγμής μπορούν να υπονομεύσουν τη δίαιτα ή την επιθυμία μας να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα και τη διατροφή μας ισορροπημένη. Υπάρχουν άραγε τρόποι να μην υποχωρούμε, αν όχι ποτέ, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές σε τέτοιες λαχτάρες;

Η απάντηση είναι «ναι» και την αρχή είναι ωφέλιμο να την κάνουμε από τον προσδιορισμό της αιτίας.

Γιατί μας πιάνουν λιγούρες;

Συχνά, η λαχτάρα για σνακ με ζάχαρη και λιπαρά πυροδοτείται από παράγοντες που ελάχιστη σχέση έχουν με την πείνα. Το άγχος, η πλήξη, η συναισθηματική… αναταραχή και η αφυδάτωση αποτελούν κάποιες κοινές αιτίες.

Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε: «Πεινάω πραγματικά;». Αν φταίει το στρες, αντί να ψάχνετε αμέσως για ένα σνακ, σκεφτείτε να το νικήσετε με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, ένας σύντομος περίπατος ή οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν. Αν απλά βαριέστε και θέλετε να τσιμπολογήσετε για να περάσει η ώρα, η ενασχόληση με μια διεγερτική δραστηριότητα ή ακόμα και η συζήτηση με έναν φίλο μπορεί να ανακατευθύνει την προσοχή σας.

Μειώνουμε τις λιγούρες και το βάρος μας

Για να τα καταφέρουμε:

Παραμένουμε ενυδατωμένοι

Η δίψα συχνά συγχέεται με την πείνα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το σώμα μας μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάγκη για φαγητό, παρόλο που αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι νερό. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ανοίξετε το ντουλάπι της κουζίνας για να τσιμπολογήσετε ένα σνακ με πολλές θερμίδες, δοκιμάστε να πιείτε πρώτα ένα ποτήρι νερό. Περιμένετε περίπου 15-20 λεπτά και αξιολογήστε εάν η λιγούρα σας έχει περάσει.

Εν τω μεταξύ, το νερό δεν χρειάζεται να είναι πάντα σκέτο και βαρετό… Τα αφεψήματα από βότανα ή το νερό με φρούτα προσφέρουν έξτρα γεύση χωρίς τις επιπλέον θερμίδες.

Στοχεύουμε στην διατροφική ισορροπία

Όταν η διατροφή μας στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών, το σώμα μας τείνει να λαχταράει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά για να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια.

Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας περιλαμβάνουν μια ισορροπημένη ποικιλία πρωτεϊνών, «καλών» λιπαρών και σύνθετων υδατανθράκων. Έτσι, θα παραμένετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως αυγά ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ορμονών της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας την ένταση της λιγούρας.

Κρατάμε μακριά τους πειρασμούς

Προσπαθήστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις λιγούρες εκ των προτέρων. Εφοδιάστε την κουζίνα και το γραφείο με υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, έτσι ώστε όταν σας έρχεται η λαχτάρα, να έχετε μπροστά σας μια καλύτερη επιλογή.

Κοιμόμαστε καλά

Έχετε ποτέ νυχτερινές λιγούρες; Εάν δεν κοιμάστε καλά, η απάντηση πιθανότατα είναι «ναι» και μάλιστα «συχνά». Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την πείνα, ενώ μειώνει τη λεπτίνη, την ορμόνη που σηματοδοτεί το αίσθημα πληρότητας. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές και έντονες λιγούρες, ειδικά για τρόφιμα με πολλές θερμίδες.

Η λύση; Επιδιώξτε 7 με 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

Κινούμαστε

Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της «ευτυχίας», οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού και της λαχτάρας που σχετίζεται με το στρες. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια έντονη προπόνηση. Ακόμη και πιο ήπιες δραστηριότητες όπως η γιόγκα, το περπάτημα, ο χορός, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κρατώντας μακριά την πείνα και τις λιγούρες.

Κρατάμε το μέτρο

Το να στερούμε από τον εαυτό μας μονίμως λιχουδιές, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Απολαύστε ό,τι επιθυμείτε με μέτρο, ελέγχοντας τη μερίδα και τη συχνότητα. Αν λοιπόν λαχταράτε αυτή τη στιγμή κέικ σοκολάτας, καταναλώστε ένα μικρό κομμάτι αντί για 2 φέτες. Με αυτόν τον τρόπο, ικανοποιείτε τη λαχτάρα σας χωρίς να το παρακάνετε.

Στόχος είναι η ισορροπία, όχι η τελειότητα

Είναι φυσικό να μας πιάνουν λιγούρες. Όμως, είναι στο χέρι μας αυτές να μην ελέγχουν τις συνολικές διατροφικές μας συνήθειες. Δώστε προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή που υποστηρίζει το βάρος και τη συνολική υγεία και απλά απολαύστε λιχουδιές περιστασιακά χωρίς ενοχές.