Οι φακές είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και ταυτόχρονα νόστιμο και ευέλικτο όσπριο, που μπορεί να σας χορτάσει, αποτελώντας την ιδανική προσθήκη για πολλά γεύματά σας. Θα πρέπει να εντάξετε τις φακές στο διαιτολόγιό σας για πολλούς λόγους.

Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, (ένα φλιτζάνι περιέχει 18 γραμμάρια) και φυτικών ινών (16 γραμμάρια το φλιτζάνι). Τρώγοντας φακές, μπορείτε να βοηθήσετε τη λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος και να λάβετε βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και μαγγάνιο.

Αν έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε τις φακές σας μόνο σε σούπα, είναι καιρός να ανανεώσετε τις επιλογές σας και να είστε πιο δημιουργικοί στα καθημερινά σας γεύματα.

  1. Ψήστε τις φακές

Όπως ψήνετε στον φούρνο τα ρεβίθια, έτσι μπορείτε να ψήσετε και τις φακές, ώστε να μετατραπούν σε ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ. Αναζητήστε τις ανάλογες συνταγές για φακές στο φούρνο, οι οποίες είναι πολύ εύκολες. Μπορείτε να συνδυάσετε τις φακές φούρνου σε σαλάτες ή να τις φάτε ως σνακ.

  1. Συνδυάστε τις φακές με ρύζι

Συνδυάζονται υπέροχα, χορταίνουν ακόμα περισσότερο, ενώ όταν το ρύζι συνδυαστεί με τα όσπρια συμπληρώνεται το προφίλ των αμινοξέων και αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που παίρνετε από το συγκεκριμένο γεύμα.

  1. Συνδυάστε με ζυμαρικά

Μην φοβηθείτε το συνδυασμό. Άλλωστε, τα ζυμαρικά από φακές είναι, ήδη, πολύ διαδεδομένα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βράσετε μακαρόνια, ρίξτε και τις φακές στο τέλος, για έξτρα δόση πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Με λίγο σκόρδο και ελαιόλαδο ή σάλτα ντομάτας θα έχετε ένα εκλεπτυσμένο και χορταστικό πιάτο. ιδέες για φακές

  1. Φτιάξτε ένα νόστιμο dip

Ρίξτε σε ένα μπλέντερ τις φακές, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, λεμονί, ίσως ταχίνι και σκορδάκι ή τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και αλέστε. Αυτό το ντιπ θα συνοδεύσει κράκερ, μαύρο ψωμί, καρότα και αγγουράκια, γλυκοπατάτα ή κολοκύθα.

  1. Συνοδεύστε τα κρεατικά σας

Συμπληρώστε το κοκκινιστό μοσχαράκι σας με λίγες φακές. Θα τροφοδοτήσετε το σώμα σας με επιπλέον πρωτεΐνη και σίδηρο, αλλά και σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών.

  1. Φτιάξτε smoothie

Μην σας φαίνεται παράξενο. Οι βρασμένες φακές αλεσμένες θα δημιουργήσουν μια ιδιαιτέρως πλούσια και κρεμώδη υφή στο smoothie σας. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα. Φανταστείτε ένα smoοthie με νερό καρύδας και λαχανικά και φρούτα όπως, σπανάκι, αγγούρι, μήλο, τζίντζερ και κανέλα ή μάτσα. κρέπες από φακές

     7. Φτιάξτε κρέπες ή μπιφτέκια από φακή

Τα μπιφτέκια φακής αποτελούν μεγάλο σουξέ τελευταία. Μια vegan επιλογή που μπορεί να σας χορτάσει και να σας κάνει να ξεχάσετε ότι τρώτε φακές. Και αν θέλετε να τυλίξετε και τα ζουμερά μπιφτεκάκια φακής με κρέπες… η φακή και πάλι μπορεί να σας δώσει τη λύση. Θα χρειαστείτε ελαιόλαδο, νερό και αλάτι. Αναζητήστε τις ανάλογες συνταγές. Θα εκπλαγείτε. Οι κρέπες από φακή μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για απίστευτα σνακ με λαχανικά ή τόνο.

Πειραματιστείτε μια φορά την εβδομάδα με τις φακές σας και θα δείτε ότι με τις δημιουργικές αυτές ιδέες θα τις τρώτε, σίγουρα, με περισσότερη όρεξη.