Η φθινοπωρινή σαλάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, ειδικά αν τη συνδυάσετε με ψητό κοτόπουλο.
Θρεπτική φθινοπωρινή σαλάτα με κολοκύθα
Ένας πλούτος θρεπτικών συστατικών και γεύση που δημιουργεί ζεστασιά και θαλπωρή.
Υλικά
- 1 μέτρια κολοκύθα butternut squash, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους (περίπου 6 φλιτζάνια)
- 5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου, χωρισμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι, χωρισμένο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μηλίτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 8 φλιτζάνια κατσαρό λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 μήλο χωρίς τη φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν
- 1/3 φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί Gorgonzola
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετήστε την κολοκύθα με 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Ανακατατέψτε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Απλώστε ομοιόμορφα σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήστε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα, 25 με 30 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Βήμα 2ο
Ανακατέψτε το ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας λάδι, τη 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου και το 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε λάχανο. Δουλέψτε με τα χέρια σας μέχρι να μαλακώσει το λάχανο για 1 έως 2 λεπτά.
Βήμα 3ο
Προσθέστε την κολοκύθα, τις φέτες μήλου και τα πεκάν. Ρίξτε το gorgonzola και ανακατέψτε καλά.