Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στη Δυτική Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των θανάτων το 2019. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ευθύνεται για περίπου το 30% αυτών των θανάτων, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης, αρκεί να επιλέγουμε τροφές, που προστατεύουν την καρδιά για να “θωρακίσουμε” την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Lancet Regional Health – Europe, ερευνητές από την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας (CRESS-EREN), με μέλη από τα Inserm, Inrae, Cnam, Université Sorbonne Paris Nord και Université Paris Cité σε συνεργασία με ερευνητές από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (WHO-IARC), αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων που κατατάσσονται χαμηλά στην κλίμακα διατροφικής αξίας Nutri-Score.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις 345.533 συμμετέχοντες, κατανεμημένοι σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια.

Τι είναι το Nutri-Score και πώς λειτουργεί;

Το Nutri-Score εγκρίθηκε επίσημα στη Γαλλία το 2017 (και σε 6 άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκτοτε) για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων και των ροφημάτων, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να τα συγκρίνουν για να επιλέγουν εκείνα με την υψηλότερη διατροφική αξία.

Το Nutri-Score έχει 5 κατηγορίες, που κυμαίνονται από Α (σκούρο πράσινο – υψηλότερη διατροφική αξία) έως Ε (σκούρο πορτοκαλί – χαμηλότερη διατροφική αξία). Ένας αλγόριθμος κατατάσσει κάθε προϊόν σύμφωνα με τα επίπεδα – ανά 100 γρ – ενέργειας, σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών οξέων και αλατιού (για περιορισμό) και πρωτεϊνών, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

Ένας αριθμός μελετών που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (πάνω από 140 δημοσιεύσεις) επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα του Nutri-Score στον χαρακτηρισμό της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων και την αποτελεσματικότητά του στην καθοδήγηση των καταναλωτών σε πιο θρεπτικές επιλογές.

Ποιες τροφές επιβαρύνουν την καρδιά;

Μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί σε γαλλικές μελέτες, η σύνδεση της κατανάλωσης τροφίμων με λιγότερο ευνοϊκό Nutri-Score (χαμηλότερη διατροφική ποιότητα) και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έρευνες στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν επίσης δείξει παρόμοιες συσχετίσεις με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών καθώς και υψηλότερη θνησιμότητα.

Στα πλαίσια της νέας μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν στην πιο πρόσφατη έκδοση του αλγόριθμου Nutri-Score (που ενημερώθηκε το 2024) για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε μεγάλο πληθυσμό από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος τους ήταν να φέρουν στο φως νέα επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score σε ευρωπαική κλίμακα. Συμπεριέλαβαν επίσης δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2018 και το 2020 στον ίδιο πληθυσμό σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου και τη θνησιμότητα.

Ζωτικής σημασίας η υψηλή διατροφική αξία

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις 345.533 συμμετέχοντες από την μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (12 χρόνια, μεταξύ 1992 και 2010), 16.214 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο (6.565 από τους οποίους έπαθαν μφραγμα του μυοκαρδίου και 6.245 εγκεφαλικό).

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο περισσότερα τρόφιμα με λιγότερο ευνοϊκό Nutri-Score, που αντικατοπτρίζει χαμηλότερη διατροφική αξία, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού. Αυτές οι συσχετίσεις ήταν σημαντικές αφού λήφθηκε υπόψη ένας μεγάλος αριθμός κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής.

«Βάσει των ευρημάτων μας, το Nutri-Score μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές, που συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και θωρακίζουν την καρδιά, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συνολικά» αναφέρουν οι ερευνητές.