Η δυσκοιλιότητα προκαλεί δυσφορία και πόνους ενώ δυσχεραίνει την καθημερινότητα του ατόμου. Πώς μπορεί, όμως, αυτή η δυσλειτουργία του εντέρου να συνδέεται με τη συνολική υγεία και ιδιαίτερα με την υγεία της καρδιάς;
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η δυσκοιλιότητα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Ειδικότερα, τα άτομα που έχουν και υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζουν 34% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με άτομα που ναι μεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά δεν ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα.
Τα ευρήματα μιας ακόμη μελέτης του 2020 παρουσιάζουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των θρόμβων αίματος στις φλέβες. Επιπλέον, μια έρευνα που διεξήχθη το 2016 συσχέτισε τη δυσκοιλιότητα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα.
Υπάρχει μια θεωρία, η οποία συσχετίζει τη γενετική προδιάθεση για δυσκοιλιότητα με τον υψηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των μελετών. Κοινοί παράγοντες κινδύνου, όπως η έλλειψη φυτικών ινών από τη διατροφή συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.
Πώς θα ανακουφιστείτε από την δυσκοιλιότητα
Καλό είναι, λοιπόν, να φροντίζετε τη διατροφή σας καθημερινά και να γυμνάζεστε, ώστε να ενισχύσετε την καρδιά αλλά και την κινητικότητα του εντέρου σας. Ο τρόπος ζωής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού που ξεκινά από το έντερο. Μην ξεχνάτε τον επαρκή ύπνο και τη διαχείριση του στρες.
Φροντίστε να καταναλώνετε 20 με 35 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, από φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά ολικής άλεσης, οι οποίες θα βοηθήσουν το έντερό σας, το βάρος σας, θα μειώσουν την κακή χοληστερόλη και θα σα προστατεύσουν από ενδεχόμενες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Και αν η δυσκοιλιότητα επιμένει και έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Υπάρχουν θεραπείες με συμπληρώματα και φάρμακα που μπορούν σας ανακουφίσουν.