Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλουν, περίπου το 10% έως 20% των ατόμων άνω των 65 ετών έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση, με τον κίνδυνο να αυξάνεται καθώς μεγαλώνει κάποιος. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη προτείνει μια απλή λύση για να μειώσουμε τον κίνδυνο: την κατανάλωση αυγών.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients, βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της καλύτερης σημασιολογικής μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας στις γυναίκες.

«Τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών αναφορικά με την σύνδεση των επιπέδων χοληστερόλης με την γνωστική λειτουργία ήταν ασυνεπή, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν αρνητική επίδραση, άλλες θετική και άλλες να μην δείχνουν καμία επίδραση», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης.

Αυτή η ασυνέπεια κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να εξετάσουν εάν η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με την αλλαγή στη γνωστική απόδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών σε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών που κατοικούν στην κοινότητα.

Τα αυγά «σώζουν» από την γνωστική εξασθένιση;

Για να ελέγξουν τις επιδράσεις των αυγών στη γνωστική λειτουργία, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα για 890 ενήλικες (357 άνδρες και 533 γυναίκες) που συμμετείχαν στη μελέτη Rancho Bernardo, μια μακροχρόνια μελέτη παρατήρησης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 55 ετών και η μέση ηλικία ήταν μεταξύ 70 και 72 ετών.

Η πρόσληψη αυγών των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε μεταξύ 1988 και 1991 μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν μεταξύ εκείνων των ετών τεστ απόδοσης, που εξέταζε δεξιότητες που σχετίζονται με την γνωστική λειτουργία, όπως η γλώσσα, ο προσανατολισμός, η προσοχή, η ανάκληση, η εκτελεστική λειτουργία, η νοητική ευελιξία και η οπτικοκινητική παρακολούθηση.

Αυτές οι δεξιότητες επαναξιολογήθηκαν μεταξύ 1992 και 1996, με τον μέσο χρόνο μεταξύ των επισκέψεων να είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14% των ανδρών και το 16,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν ποτέ αυγά. Αντίθετα, το 7% των ανδρών και σχεδόν το 4% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν αυγά πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα.

Γενικά, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αυγών από τις γυναίκες, καθώς ήταν πιο πιθανό να τα καταναλώνουν δύο έως τέσσερις φορές ή περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό είτε να μην τρώνε αυγά είτε να τρώνε ένα με τρία το μήνα.

Τι ισχύει για γυναίκες και άνδρες

Μετά από προσαρμογή για επιλογές τρόπου ζωής, ιατρικές διαγνώσεις και πρόσληψη πρωτεϊνών, θερμίδων και χοληστερόλης, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα αυγά εμφάνισαν μικρότερη μείωση στις βαθμολογίες ευχέρειας, που αξιολογούν τη σημασιολογική μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία.

Με κάθε κατηγορηματική αύξηση στην κατανάλωση αυγών, η πιθανότητα μια γυναίκα να εμφανίσει γνωστική έκπτωση μειώθηκε κατά 0,1.

Ενώ οι ερευνητές δεν βρήκαν παρόμοιες συσχετίσεις στους άνδρες, «τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η κατανάλωση αυγών δεν συσχετίστηκε με μείωση σε κανένα από τους δείκτες γνωστικής απόδοσης που χρησιμοποιήσαμε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόσληψη αυγών μπορεί να παίζει ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας» αναφέρουν οι ερευνητές.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά ποσοστά διαβήτη, μορφωτικού επιπέδου, άσκησης, καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των δύο φύλων.