Εάν έχετε διαρκώς ξηρά χέρια, η συχνή επαφή τους με το νερό, κάθε φορά που τα πλένετε, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα καθαρισμού τους. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση ήπιων, ενυδατικών σαπουνιών, το ξέβγαλμα με χλιαρό νερό και την εφαρμογή μιας καλής κρέμας χεριών, για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση των λιπιδίων της επιδερμίδας σας. Όσο για το πότε είναι καλύτερο να εφαρμόζετε την κρέμα χεριών; Οι ειδικοί μάς δίνουν την απάντηση παρακάτω.

Πότε να εφαρμόζετε την κρέμα χεριών

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο για να παραμένουν καθαρά. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς το υπερβολικά συχνό πλύσιμο μπορεί να απομακρύνει από την επιδερμίδα τα σημαντικά λιπίδιά της. Όταν ο επιδερμιδικός φραγμός διαταράσσεται συνεχώς, το δέρμα γίνεται ξηρό, δημιουργείται αίσθηση τραβήγματος, σκασίματα, κνησμός.Η αποκατάσταση αυτών των λιπιδίων είναι ζωτικής σημασίας, κάτι που μπορείτε εύκολα να πετύχετε με μια κρέμα χεριών πλούσια σε ceramides και θρεπτικά συστατικά.

Οι δερματολόγοι γενικά συνιστούν την εφαρμογή της κρέμας χεριών το συντομότερο δυνατόν μετά το πλύσιμό τους -οποιαδήποτε στιγμή κάτω από δύο λεπτά είναι καλή, καθώς μπορεί να «κλειδώσει» την υγρασία στο δέρμα. Γι’ αυτό, φροντίστε να έχετε την κρέμα χεριών στον νιπτήρα του μπάνιου σας ή στην τσάντα σας όταν βρίσκεστε έξω, για να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Αν περιμένετε πολύ για την εφαρμογή της, θα χάσετε την ευκαιρία να «σφραγίσετε» πραγματικά αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην επιδερμίδα προτού εξατμιστεί όλο το νερό από την επιφάνειά της. Όταν αυτό το νερό εξατμιστεί (μια έννοια γνωστή ως διαεπιδερμική απώλεια νερού), θα αφήσει το δέρμα σας ακόμα πιο στεγνό από ό,τι ήταν πριν -ειδικά αν τα πλύνετε με ζεστό νερό, το οποίο εξατμίζεται πιο γρήγορα.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε κρέμα χεριών μόνο αφού πλύνετε τα χέρια σας. Αν ζείτε σε ξηρό περιβάλλον, χρησιμοποιείτε πολύ τα χέρια σας στη δουλειά σας ή είναι γενικά τραχιά και στεγνά ανεξαρτήτως καιρού, μια καλή κρέμα χεριών μπορεί να σας βοηθήσει να τα ενυδατώσετε και να διατηρήσετε την ελαστικότητα στο δέρμα.

Όσον αφορά τα συστατικά που είναι καλύτερα για την αποκατάσταση των λιπιδίων της επιδερμίδας, οι ειδικοί συνιστούν την επιλογή μιας φόρμουλας με ceramides, θρεπτικά έλαια και βούτυρα όπως έλαιο moringa, έλαιο βρώμης,βούτυρο καριτέ, σκουαλένιο, για χέρια απαλά ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες.