Το αυξημένο λίπος στην κοιλιά, που περιβάλλει όργανα όπως το συκώτι και το πάγκρεας, συνδέθηκε με πόνους στο σώμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Ο χρόνιος πόνος προστίθεται στη λίστα με τους κινδύνους της συσσώρευσης του λίπους στην κοιλιακή χώρα, όπως η εμφάνιση διαβήτη.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας εξέτασαν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 32.000 Βρετανούς με μέση ηλικία τα 55 έτη. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία έτσι ώστε να μετρηθεί η ποσότητα του λίπους γύρω από τα όργανα στην περιοχή της κοιλιάς, το γνωστό ως σπλαχνικό λίπος. Μετρήθηκε επίσης η ποσότητα λίπους κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος).

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν είχαν νιώσει πόνο στον αυχένα ή τον ώμο, την πλάτη, το ισχίο, το γόνατο ή σε όλο τους το σώμα που διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες.

Δύο χρόνια αργότερα, οι αξιολογήσεις έγιναν ξανά σε 638 άτομα της ομάδας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο λίπος είχε κανείς στην κοιλιά, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να αναφέρει πόνο.

Οι γυναίκες υπέφεραν περισσότερο, με τη μελέτη να αποκαλύπτει ότι εκείνες με υψηλότερα επίπεδα λίπους, τόσο σπλαχνικού όσο και υποδόριου, είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες από εκείνες με χαμηλότερα επίπεδα να έχουν χρόνιο πόνο σε όλο τους το σώμα. Οι άνδρες που με υψηλά ποσοστά λίπους στην κοιλιά είχαν, από την άλλη, 13% υψηλότερο κίνδυνο χρόνιου πόνου. Λίπος στην κοιλιά: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το χάσουμε;

Τι δήλωσαν οι επιστήμονες

Μιλώντας στο περιοδικό Regional Anesthesia & Pain Medicine, οι συγγραφείς είπαν:

«Τα υψηλότερα επίπεδα λιπώδους ιστού συσχετίστηκαν με μεγαλύτερες πιθανότητες αναφοράς χρόνιου πόνου και στα δύο φύλα. Οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων ήταν σχετικά μεγαλύτερες για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Η διαφορά μεταξύ των φύλων μπορεί να οφείλεται στη διακύμανση της κατανομής του λίπους και τις ορμόνες.

Ως εκ τούτου, η μείωση του κοιλιακού λίπους μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα κλειδιά για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, ιδιαίτερα σε άτομα με παρατεταμένο πόνο σε πολλαπλά σημεία».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το υπερβολικό λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυτό το πρόβλημα. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και την εμπειρία του πόνου των ανθρώπων.

Λίπος στην κοιλιά: Τι φταίει;

Οι ειδικοί κατηγορούν την άνοδο στην κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τους άγχους καθώς και τον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής. Οι ίδιοι προτρέπουν την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών που βοηθούν, όπως η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, ο περιορισμός των θερμίδων, η τακτική ενυδάτωση, η άσκηση, η μείωση του στρες και ο καλός ύπνος- 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.