Καθώς ο πληθυσμός γερνάει ραγδαία, η μακροζωία είναι ένα σημαντικό ζητούμενο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους, με σκοπό όχι μόνο να καθυστερήσουν τη γήρανση αλλά και να γεράσουν όμορφα και όσο το δυνατόν πιο υγιείς, αποφεύγοντας παθήσεις όπως η άνοια.

Υπάρχουν πολλές πτυχές της ζωής που επιβάλλεται να φροντίζετε για να επιτευχθεί η μακροζωία και η καλή υγεία. Η διατροφή και η άσκηση πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, αλλά παράλληλα μαζί τους να θυμάστε ότι έρχεται και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of American Geriatrics Society, η κοινωνική απομόνωση συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Επομένως, η κοινωνικοποίηση βρίσκεται, επίσης, στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης.

Τι αποκαλύπτουν τα επιστημονικά δεδομένα για την κοινωνική απομόνωση και την άνοια

Η μελέτη παρακολούθησε 5.022 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών από τη National Health and Aging Trends Study —μια ομάδα ηλικιωμένων στις ΗΠΑ— κατά τη διάρκεια εννέα ετών (2011 έως 2020). Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους ενήλικες των ΗΠΑ αντιμετώπισε κοινωνική απομόνωση, καθώς η ζωή του χαρακτηριζόταν από ελάχιστες κοινωνικές σχέσεις και επαφή με άλλους. Με βάση τα αποτελέσματα, η κοινωνική απομόνωση συσχετίστηκε με 28% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας (25,9% της κοινωνικά απομονωμένης ομάδας πιθανότατα είχε άνοια, σε σύγκριση με 19,6% της μη απομονωμένης ομάδας). άνοια και ηλικιωμένοι

Μάλιστα, στη μελέτη δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και εγκαταστάσεις φροντίδας… Φανταστείτε πόσο υψηλότερα θα ήταν τα ποσοστά. Βέβαια, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να προσδιορισθεί η κοινωνική απομόνωση και η άνοια σε διαφορετικές φυλετικές ομάδες. Ειδικότερα, υπάρχουν ενδείξεις για υψηλότερα ποσοστά στους Αφροαμερικανούς, ισπανόφωνους, Ινδιάνους της Αμερικής και ιθαγενείς της Αλάσκας ηλικιωμένους σε σύγκριση με λευκούς ηλικιωμένους.

Η κοινωνική σύνδεση είναι το κλειδί

Αν θέλετε να προστατεύσετε την γνωστική σας υγεία και να διασφαλίσετε υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας, θα πρέπει να συνδέεστε περισσότερο με τους άλλους ανθρώπους και να αποκτάτε πιο ισχυρό δέσιμο όσο μεγαλώνετε.

Άλλωστε, το να κάνετε γνωριμίες και νέους φίλους είναι κάτι πολύ ευχάριστο που όχι μόνο θα καταπολεμήσει τη μοναξιά και θα σας διασκεδάσει, αλλά επίσης θα σας ανακουφίσει και θα σας ανοίξει, ενδεχομένως, νέους ορίζοντες. Η κοινωνική σύνδεση είναι πολύτιμη για την υγεία σας συνολικά. Τολμήστε, λοιπόν, να κάνετε παρέες όσο μεγαλώνετε και να μην ξεχνάτε τη δύναμη της κοινότητας και των φίλων.