Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελούν ασπίδα προστασίας για την υγεία μας συνολικά. Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλα, άγρια χόρτα -βρούβες ή σινάπι- και τα γογγύλια) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε φολικό οξύ, σε βιταμίνες όπως Α, Κ και C, σε ανόργανα συστατικά όπως είναι το κάλιο, το ασβέστιο, αλλά και σε άλλες φυτοχημικές ενώσεις με πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τώρα μία νέα έρευνα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν και την αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με την μελέτη, η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα για μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλους τύπους λαχανικών.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, αναφέρουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Οι γλυκοσινολικές ενώσεις διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες, όπως η σουλφοραφάνη, όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα προηγούμενης έρευνας, αυτού του είδους οι συγκεκριμένες ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά.
Τι έδειξε η έρευνα για τα οφέλη των σταυρανθών λαχανικών
Στη μελέτη συμμετείχαν 18 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με λίγο αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες καυκάσιας καταγωγής. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο κορυφαίος αριθμός σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, χωρίς να βρίσκονται στο εύρος της υπέρτασης.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 γραμμάρια (4 μερίδες) ενός συνδυασμού από μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι και kale σε σούπα για μεσημεριανό και για βραδινό, καθημερινά για δύο εβδομάδες. Για να γίνει σύγκριση και με άλλα λαχανικά, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ισοδύναμη ποσότητα πατάτας, γλυκοπατάτας, καρότου και κολοκύθας, επίσης σε μορφή σούπας.
Τα σταυρανθή λαχανικά νικούν την αρτηριακή πίεση
Στη συνέχεια, οι ερευνητές προχώρησαν σε περιπατητική καταγραφή αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας για 24 ώρες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς μόλις σε δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν την ομάδα που περιελάβανε ρίζες, κολοκύθα κ.λπ. Η επίδραση ήταν ακόμη πιο έντονη τη μέρα, με μέση μείωση 3,6 mmHg.
Μην προσπερνάτε τη μέση μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg… Σύμφωνα με έρευνα, ακόμα και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτού του είδους η μείωση συνεπάγεται περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ταυτόχρονα με τη μείωση της πίεσης οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά είχαν και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Σίγουρα θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να διαπιστωθεί αν οι θετικές επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στη μείωση της αρτηριακής πίεσης παραμένουν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είναι πολύτιμο να κατανοήσουμε ότι όσα τρώμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και τη μακροζωία μας. Τα σταυρανθή λαχανικά κάνουν, ούτως ή άλλως καλό στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σας. Ευκαιρία να τα εντάξετε στη διατροφή σας.