Ενώ πολλοί τον αποφεύγουν και αναβάλλουν για εβδομάδες το τσεκάπ τους, ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από το να φροντίσει το χαμόγελό σας. Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, μπορεί ακόμα και να εντοπίσει ενδείξεις διαταραχών ύπνου, όπως η υπνική άπνοια.
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, γνωστή και ως υπνική άπνοια, χαρακτηρίζεται από επανειλημμένες διακοπές στην αναπνοή και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία. Άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των μωρών και των παιδιών, μπορεί να εμφανίσουν υπνική άπνοια, αν και είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
Τα πιο κοινά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ροχαλητό, την κόπωση αλλά και τους πρωινούς πονοκεφάλους.
Τι μαρτυρά την υπνική άπνοια;
«Οι οδοντίατροι μπορούν να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στον εντοπισμό των διαταραχών ύπνου, καθώς συχνά βλέπουν τα συμπτώματα νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο γιατρό. Ενδείξεις όπως το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια μιας υποκείμενης διαταραχής» αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association.
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την υπνική άπνοια και μπορεί να εντοπιστούν από τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών ελέγχων, περιλαμβάνουν:
- Διευρυμένοι μύες της γνάθου
- Πρήξιμο στην γλώσσα στο πλάι
- Μειωμένη ορατότητα του λαιμού
- Οδοντική φθορά
- Μικροσκοπικές ρωγμές στα δόντια
Μαζί με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και άλλα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου, οι οδοντίατροι θα μπορούσαν να εντοπίσουν έως και το 80% των ασθενών που κινδυνεύουν. Ο βρουξισμός ή το τρίξιμο των δοντιών αποτελεί ακόμα ένα σύμπτωμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να συνδέεται και με υποκείμενες διαταραχές ύπνου.
«Κατά την διάρκεια των ελέγχων δεν κοιτάζουμε απλώς τα δόντια, τα ούλα ή την στοματική κοιλότητα μεμονωμένα», αναφέρουν οι ερευνητές. «Είναι καλό να παρατηρούμε τον ασθενή συνολικά, από τη συμπεριφορά του στην αίθουσα αναμονής μέχρι τα διακριτικά σημάδια στη στοματική του κοιλότητα» καταλήγουν.