Η μακροχρόνια covid-19, γνωστή και ως long covid μπορεί να εμφανιστεί με οποιοδήποτε από 100 συμπτώματα ή τον συνδυασμό τους, νέα όμως έρευνα αποκαλύπτει ότι ο πόνος φαίνεται να είναι το πιο κοινό.

Η επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Royal Society of Medicine Open επισημαίνει ότι ο πόνος ήταν το σύμπτωμα που αναφέρθηκε συχνότερα από άτομα με μακροχρόνια covid-19, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο των συμπτωμάτων.

Ο σωματικός πόνος ήταν ακόμη πιο συχνός και από τα νευροψυχολογικά προβλήματα, την κόπωση και την δύσπνοια. «Ο πόνος είναι εξαιρετικά κοινός σε ασθενείς με long covid. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πόνο στο στήθος, στην κοιλιά, πονοκεφάλους ή ημικρανίες, αλλά ο πιο κοινός τύπος φαίνεται να είναι ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στα νεύρα, που μοιάζει με μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή κάψιμο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τι είναι η long covid;

Επειδή η long covid είναι σχετικά νέα πάθηση, δεν υπάρχει ακόμη ένας καθολικά συμφωνημένος ορισμός. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), «η μακροχρόνια covid-19 ορίζεται ως μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 και είναι παρούσα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ή καταστάσεων που μπορεί να βελτιωθούν, να επιδεινωθούν ή να συνεχιστούν».

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη και μυϊκό πόνο.

Τα συμπτώματα στο μικροσκόπιο

Για να προσδιορίσουν τα πιο κοινά συμπτώματα της long covid, ερευνητές από το University College London συνέλεξαν δεδομένα από 1.008 άτομα στην Αγγλία και την Ουαλία μέσω εφαρμογής.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει συμπτώματα long covid για τουλάχιστον 12 εβδομάδες και τους ζητήθηκε να αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπτώματά τους και τη σοβαρότητά τους. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πόνος ήταν η πιο κοινή ενόχληση.

Ο πόνος αντιπροσώπευε περισσότερο από το 26% των αναφερόμενων συμπτωμάτων και το 44% των ασθενών δήλωσαν ότι ένιωσαν κάποιο πόνο. Ο τύπος του πόνου δεν ήταν ίδιος ενώ διέφερε και το σημείο που εντοπιζόταν στο σώμα. Οι άνθρωποι ανέφεραν δυσφορία σε πολλές περιοχές, όπως τα μάτια, η κοιλιά, τα αυτιά, το στήθος, η μέση και το σαγόνι.

«Σε κάθε περίπτωση, η προκαταρκτική ανασκόπηση των δεδομένων αποκαλύπτει την υψηλή εμφάνιση του πόνου στο κεφάλι, το στήθος και τα άκρα», αναφέρουν οι ερευνητές. Άλλα κοινά συμπτώματα περιελάμβαναν νευροψυχολογικά προβλήματα, κόπωση και δύσπνοια, που αντιπροσωπεύουν το 18%, το 14% και το 7% όλων των συμπτωμάτων, αντίστοιχα.

Ποιοι κινδυνεύουν από πιο σοβαρά συμπτώματα

Μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και η εκπαίδευση συσχετίστηκαν σημαντικά με την ένταση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της long covid, συμπεριλαμβανομένου του πόνου.

«Συνολικά, τα ηλικιωμένα άτομα βρέθηκαν να εμφανίζουν υψηλότερη ένταση συμπτωμάτων, με τα άτομα ηλικίας 68 έως 77 ετών να αναφέρουν 32,8% πιο σοβαρά συμπτώματα και τα άτομα ηλικίας 78 έως 87 ετών να παρουσιάζουν 86% αύξηση στην ένταση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με την ηλικιακή ομάδα 18 έως 27 ετών» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν πιο έντονο πόνο από τους άνδρες. Το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερη σοβαρότητα του πόνου.