Θα μπορούσε μια χορταστική μπανάνα, ένα μυρωδάτο πεπόνι, μια εξωτική παπάγια ή ένα δυναμωτικό μήλο να συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης; Αδιαμφισβήτητα, τα φρούτα είναι πολύτιμα για την υγεία και μας χαρίζουν ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, όταν είμαστε καλά σωματικά διατηρούμε ακμαία και τη ψυχολογία μας και το αντίστροφο.
Τώρα όμως, η επιστήμη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων καθημερινά θα μπορούσε να αποτρέψει την κατάθλιψη αργότερα στη ζωή μας. Αυτό υποδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, Health and Aging και αφορούσε τον πληθυσμό της Σιγκαπούρης.
Η κατάθλιψη των ηλικιωμένων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο
Η κατάθλιψη είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε όποια περίοδο της ζωής και αν εμφανιστεί. Δυσχεραίνει τη ζωή του ατόμου και ιδιαίτερα όσο μεγαλώνει, που η μοναξιά αποτελεί συχνότερο φαινόμενο και η διάρκεια της ζωής εκ των πραγμάτων μικραίνει. Η κατάθλιψη των ηλικιωμένων αφορά συνολικά την κοινωνία, καθώς ο αριθμός αυξάνεται και μαζί το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να διερευνηθεί, πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερα δεδομένα γήρανσης.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι ήπια αλλά φαίνεται να πληθαίνουν κατά 17,1% έως 34,4% στους ηλικιωμένους πληθυσμούς παγκοσμίως. Επιπλέον, από αυτά τα περιστατικά, το 8%-10% καταλήγουν σε πιο βαριά κατάθλιψη. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που χρήζει περαιτέρω μελέτης, καθώς οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε άλλες ιατρικές θεραπείες για τα συνοδά προβλήματα της υγείας τους.
Τα φρούτα και η σύνδεσή τους με τη μείωση της πιθανότητας κατάθλιψης
Οι επιστήμονες επικεντρώνουν την προσοχή τους στα φρούτα γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και περιορίζουν τις φλεγμονές που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη κατάθλιψης κατά τη γήρανση.
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 13.700 συμμετέχοντες, Κινέζοι ενήλικες που ζουν στη Σιγκαπούρη για πάνω από δύο δεκαετίες. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 45 και 74 ετών στην αρχή της μελέτης στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Όλοι οι ενήλικες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά έτρωγαν διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών.
Εκτός από τις διατροφικές πληροφορίες, η μελέτη συνέλεξε δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάθλιψη, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Σκοπός ήταν να διασφαλιστεί ότι η συσχέτιση των φρούτων με την κατάθλιψη δεν επηρεάζεται από άλλες μεταβλητές.
Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Κλίμακα Γηριατρικής Κατάθλιψης, όπου οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα. Στην περίπτωση όπου η συνολική βαθμολογία ήταν από 5 και πάνω, οι συμμετέχοντες έπασχαν από κατάθλιψη. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε συμπτώματα κατάθλιψης που εντοπίστηκαν κατά την τρίτη περίοδο παρακολούθησης μεταξύ 2014 και 2016, σχεδόν 20 χρόνια μετά τη συλλογή των αρχικών διατροφικών δεδομένων.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα κατά τη μέση ηλικία είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης προς το τέλος της ζωής τους. Τα άτομα στο υψηλότερο τεταρτημόριο κατανάλωσης φρούτων είχαν 29% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης σε σύγκριση με τα άτομα στο χαμηλότερο τεταρτημόριο. Τα φρούτα που συνδέθηκαν με συνέπεια με αυτά τα αποτελέσματα ήταν μεταξύ άλλων τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, η παπάγια και το καρπούζι. Και παρόλο που τα φρούτα ανεβάζουν σχετικά γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συσχέτιση.
Το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα είναι ότι η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων φρούτων την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης που σχετίζονται με τη γήρανση.
Ωστόσο, η κατανάλωση λαχανικών δεν φάνηκε να έχει τα ίδια αποτελέσματα σε σχεση με την κατάθλιψη. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι, ίσως, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρούτα καταναλώνονται συνήθως ωμά, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά τους συστατικά αναλλοίωτα, ενώ τα λαχανικά μαγειρεύονται πιο συχνά. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται κι άλλες μελέτες για περισσότερες διευκρινίσεις και αποσαφήνιση των αποτελεσμάτων. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία του ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του, προσωπικοί αλλά και κοινωνικοί. Φυσικά, ο τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τη συνολική έκβαση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας όσο μεγαλώνουμε.