Η μοναξιά αποτελεί ομολογουμένως ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα. Αν τη βιώνεις, τότε γνωρίζεις πολύ καλά το ψυχικό σθένος που χρειάζεται για να την αντιμετωπίσεις, ειδικά όταν έχεις άτομα γύρω σου και φαινομενικά είναι οξύμωρο να αισθάνεσαι έτσι.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα άτομο νιώθει μοναξιά, είτε για χρόνια είτε παροδικά. Ίσως να μην έχεις έναν μεγάλο κοινωνικό και οικογενειακό κύκλο, ίσως να περνάς μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου, όπως ένα διαζύγιο, μια μετακόμιση σε νέο μέρος, ή μπορεί να δυσκολεύεσαι να αναπτύξεις δυνατούς δεσμούς με τα άτομα γύρω σου.

Η μοναξιά εκτός από την ψυχική υγεία, μπορεί να επηρεάσει και την σωματική, καθώς πολλές έρευνες διαπιστώνουν ότι η μοναξιά αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιακή προσβολή και το Alzheimer ενώ αποδυναμώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να μάθεις να αντιμετωπίζεις το συναίσθημα της μοναξιάς και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια ζωή γεμάτη με αγάπη από τα άτομα γύρω σου αλλά και από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Δες τη μοναξιά ως ευκαιρία

Φυσικά έχουμε ανάγκη την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση, αλλά έχουμε ανάγκη και την μοναξιά έτσι ώστε να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να ζούμε καλύτερα, ακόμη και αν είναι δύσκολο να την βιώνουμε.

Οι στιγμές μοναξιάς στην πραγματικότητα μπορούν να μας βοηθήσουν να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Πολλές φορές συνδέουμε την μοναξιά ως το άκρως αντίθετο της ευτυχίας και πράγματι μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε θλίψη ή βαρεμάρα, αλλά τα συναισθήματα αυτά δεν καθορίζουν τη ζωή μας.

Αν όμως δεις τις μοναχικές στιγμές ως ευκαιρία να συνδεθείς με τον εαυτό σου πιο ουσιαστικά και ως έναν τρόπο να σε ανακαλύψεις καλύτερα, τότε μπορείς να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο που την βλέπεις αλλά και τα συναισθήματα που έχεις συσχετίσει με την μοναχικότητα.

Εκμεταλλέυσου τη μοναξιά σου

Όπως προαναφέραμε οι στιγμές αυτές είναι ιδανικές για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, αλλά είναι και η ιδανική ευκαιρία να κάνεις τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, όπως ένα χαλαρωτικό σπα, να δοκιμάσεις μια νέα συνταγή που πιστεύεις ότι θα σου αρέσει πολύ. Οι στιγμές αυτές, μπορούν όχι μόνο να μην είναι βαρετές, αλλά και απολαυστικές.

Μίλα με κάποιον που εμπιστεύεσαι

Μπορεί να μην είναι εύκολο και απλό να μιλήσεις για τα συναισθήματα σου, αλλά αν αποφασίσεις να το κάνεις πιθανόν να αισθανθείς αυτή τη σύνδεση που αναζητάς. Μίλησε με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας, έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ή όποιον σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα.

Προσπάθησε να μένεις συνδεδεμένη με τα άτομα που αγαπάς και είναι σημαντικά για εσένα, ακόμη και όταν δεν έχεις τόσο χρόνο να τους αφιερώσεις. Όχι μόνο μπορεί να ανακουφιστείς από το δυσάρεστο συναίσθημα, αλλά μπορεί και να ανακαλύψεις ότι οι άνθρωποι γύρω σου αισθάνονται όπως εσύ, και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον.

Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις με ένα δικό σου άτομο, τότε μπορείς να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σε βοηθήσεις να αποφορτιστείς από τα άσχημα συναισθήματα και να αναπτύξεις δεξιότητες για να χτίζεις δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς.

Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο

Τα κατοικίδια, κυρίως τα σκυλιά και οι γάτες προσφέρουν μια πληθώρα από οφέλη και η ανακούφιση της μοναξιάς είναι ένα από αυτά. Με το να σώσεις ένα ζώο θα μπορέσεις να του δώσεις μια καλύτερη ζωή ενώ θα απολαμβάνεις την συντροφιά του. Επίσης μπορεί να σε βοηθήσει να συνδεθείς και με άλλα άτομα, όπως τους άλλους ιδιοκτήτες σκύλων στη γειτονιά που κάνουν βόλτα το τετράποδο ζωάκι τους, ή ακόμη και μέσα από κοινότητες online.

Κάνε αλλαγές αν μπορείς

Βάλε στο πρόγραμμα σου δραστηριότητες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, όπως ο εθελοντισμός σε κάποια δομή, η γυμναστική, ένα καινούργιο χόμπι, οτιδήποτε σε βοηθά.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να αλλάξεις τα πάντα εν μια νυκτί, αλλά βάζοντας μικρούς και εφικτούς στόχους, τότε μπορείς να αρχίζεις να κάνεις τις αλλαγές.

Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου

Το να αισθανθείς άνετα με την μοναξιά, δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη και φυσικά μερικές ημέρες θα είναι πιο δύσκολες από άλλες. Ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή αλλά και η τακτική άσκηση μπορούν σε κάθε περίπτωση να σε βοηθήσουν, καθώς λειτουργούν υπέρ της ψυχικής υγείας.