Θέλεις να φας ένα υγιεινό, χορταστικό και δροσιστικό σνακ και έτσι τα φρούτα ή τα λαχανικά έρχονται πρώτα στη λίστα σου. Ενώ συνηθίζουμε να τα ξεφλουδίζουμε, πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε ότι αφαιρώντας την φλούδα τους χάνουμε μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.

Η φλούδα από πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτη για παράδειγμα από φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του εντέρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου, υποστηρίζουν την πέψη, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά και στην αποτοξίνωση. Έρευνες δείχνουν ότι όταν τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες χάνουμε βάρος πιο εύκολα και τείνουμε να καταναλώνουμε συνολικά λιγότερες θερμίδες.

Δεδομένου ότι το 31% των φυτικών ινών στα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκεται στη φλούδα τους πρέπει να αναλογιστούμε αν πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε ή όχι. Ενώ μερικά από αυτά δεν τρώγονται με τη φλούδα τους είναι άλλα που τρώγονται και αξίζει να το δοκιμάσουμε.

Ποια φρούτα και λαχανικά να μην ξεφλουδίζουμε;

Πατάτες

Περίπου το 30-40% των φυτικών ινών που βρίσκονται στις πατάτες, είναι στη φλούδα τους, για αυτό και καλύτερο θα ήταν να μην τις ξεφλουδίζεις. Άλλωστε οι βραστές και οι ψητές πατάτες είναι πεντανόστιμες με τη φλούδα τους.

Ωστόσο πρόσεξε να πλύνεις τις πατάτες πάρα πολύ καλά για να φύγει τυχόν χώμα.

Μήλο

Περίπου το 45% των φυτικών ινών του μήλου βρίσκονται στη φλούδα του. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη η οποία είναι εξαιρετική για την καλή υγεία του εντέρου.

Ξέπλυνέ τα καλά και σκούπισέ τα. Στην συνέχεια κατανάλωσέ τα όπως τα προτιμάς, ακόμη και σε ένα γλυκό, όπως τη μηλόπιτα.

Μπρόκολο

Εντάξει το μπρόκολο μπορεί να μην περιέχει φλούδα, αλλά έχει κοτσάνι, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα κοτσάνια μπορείς είτε να τα βράσεις, είτε να τα ψήσεις, αλλά όπως και αν επιλέξεις να τα καταναλώσεις είναι θρεπτικά και νόστιμα.

Κολοκύθα

Η φλούδα από κάθε είδος κολοκύθας είναι βρώσιμη. Μπορεί να μην μαγειρεύεται με κάθε τρόπο, για παράδειγμα δεν μπορείς να την βράσεις, όμως μπορεί να την ψήσεις και να έχεις τα πιο νόστιμα και υγιεινά τσιπς κολοκύθας.

Καρότα

Η φλούδα από τα καρότα δεν έχει μόνο φυτικές ίνες, αλλά και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Ξέπλεινέ τα καλά με νερό και είσαι έτοιμη να τα φας είτε ωμά είτε μαγειρεμένα.

Αγγούρια

Αν έχεις φτιάξει ποτέ χυμό από αγγούρι, ξέρεις ότι το μόνο μέρος που βγαίνει είναι η πράσινη φλούδα. Σχεδόν όλο το εσωτερικό είναι νερό. Οι φυτικές ίνες και τα ευεργετικά συστατικά συγκεντρώνονται στη φλούδα, οπότε μην την πετάξεις.