Το καλοκαίρι αποτελεί πια ανάμνηση και, καθώς επανερχόμαστε στην καθημερινή μας ρουτίνα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στην άσκηση. Η γυμναστική μας βοηθά να νιώθουμε αλλά και να είμαστε καλά απολαμβάνοντας πιο ποιοτικό ύπνο, τονωμένη διάθεση, ενισχυμένη ενέργεια και παραγωγικότητα. Αν το διάλειμμά μας μάλιστα διήρκεσε περισσότερο, η επιστροφή στις καθιερωμένες μας προπονήσεις μπορεί να μας φαίνεται πιο δύσκολη ή κουραστική. Θυμηθείτε όμως ότι είναι μια πρόκληση που μπορείτε να ξεπεράσετε. Θα χρειαστείτε μόνο λίγη υποστήριξη και τις κατάλληλες συμβουλές.
Γυμναστική: Πώς θα βρεις ξανά τη φορμα σου
Ξεκίνα ήπια
Ειδικά οι πρώτες σου προπονήσεις μετά από μια μεγάλη παύση πρέπει να είναι ήπιες ώστε να επανέλθεις αργά και σταδιακά. Μην περιμένεις να ξεκινήσεις από εκεί που σταματήσες, ακόμα κι αν οι επιδόσεις σου ήταν υψηλές. Αν αρχίσεις απότομα ή πιεστείς υπερβολικά, τότε ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται. Χαμήλωσε λοιπόν την ένταση για να καθορίσεις το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Στη συνέχεια, προσπάθησε να χτίσεις την αντοχή σου και να μπεις και πάλι σε φόρμα.
Ακολούθησε τον κανόνα των 5′
Αν αγχώνεσαι στην ιδέα μιας ολοκληρωμένης προπόνησης 30 ή 60 λεπτών, εφάρμοσε τον κανόνα των 5 λεπτών. Αν αρχίσεις να γυμνάζεσε δηλαδή και μετά από 5 λεπτά δεν έχεις την απαιτούμενη ενέργεια, μπορείς να το αφήσεις για την επόμενη ημέρα. Πιθανότατα, όμως, να διαπιστώσεις ότι, μόλις σηκωθείς και ξεκινήσεις να κινείσαι, θα αισθανθείς καλά και θα θέλεις να συνεχίσεις. Απλώς, ολοκλήρωσε τα πρώτα 5 λεπτά και ανακάλυψε τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Θυμήσου πόσο καλά νιώθεις μετά
Μερικές φορές εστιάζουμε υπερβολικά στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα. Το θέμα με την άσκηση είναι ότι, ενώ μπορεί να είναι δύσκολη μια δεδομένη στιγμή, μόλις τελειώσει αισθανόμαστε υπέροχα. Έτσι, αν δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από τον καναπέ, σκέψου τα κίνητρά σου, γιατί ξεκίνησες και πού θέλεις να φτάσεις. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε απλώς θυμήσου το γλυκό αίσθημα ευφορίας και επιτυχίας μετά το πέρας μιας δύσκολης προπόνησης.
Οργανώσου
Αν ακόμη ψάχνεις υποσυνείδητα, στο πίσω μέρος του μυαλού σου, μια δικαιολογία για να μην κάνεις γυμναστική, είναι πιθανό να τη βρεις και τελικά τα σχέδιά σου να ναυαγήσουν. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προγραμματίζεις τις προπονήσεις σου τις ώρες που σε βολεύουν. Αν, για παράδειγμα, σχολάς από τη δουλειά αργά το απόγευμα, προσπάθησε να αφιερώνεις λίγη ώρα τα πρωινά. Αν ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου μια μεγάλη ημέρα, γεμάτη υποχρεώσεις, δοκίμασε μια γρήγορη συνεδρία HIIT. Έστω και λίγα λεπτά είναι αρκετά για να μπεις και πάλι σε πρόγραμμα.
Προετοιμάσου
Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείς, η προετοιμασία είναι από τους πιο δυνατούς συμμάχους σου. Αν θέλεις να επιστρέψεις στην πρωινή σου γυμναστική, ετοίμασε την τσάντα σου από το προηγούμενο βράδυ και άφησέ την δίπλα στο κρεβάτι. Βάλε το ξυπνητήρι στην άλλη πλευρά του δωματίου ώστε, όταν χτυπήσει, να πρέπει να σηκωθείς για να το κλείσεις. Όταν λοιπόν δεις έτοιμη την τσάντα σου, θα σου είναι πιο εύκολο να φορέσεις τα αθλητικά και να ξεκινήσεις για την προπόνησή σου. Αυτά τα βήματα μπορούν να ακολουθηθούν και σε άλλες περιπτώσεις – αν, για παράδειγμα, γυμνάζεσαι το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Απλώς, ετοίμασε τα πράγματά σου και τοποθέτησέ τα δίπλα στο γραφείο. Η τσάντα λειτουργεί ως οπτική υπενθύμιση της δέσμευσης και είναι λιγότερο πιθανό να την αναβάλεις.
Βγες εκτός…
…γυμναστηρίου, αλλά όχι εκτός προγράμματος. Για να είσαι υγιής και να έχεις καλή φόρμα, χρειάζεται να αφιερώνεις χρόνο στη γυμναστική, η οποία μην ξεχνάς ότι έχει πολλές και διαφορετικές μορφές. Ειδικά όταν προσπαθείς να παραμείνεις συνεπής στο πρόγραμμα προπονήσεών σου, η ευελιξία με την άσκηση που επιλέγεις μπορεί να σε βοηθήσει να τα καταφέρεις, αλλά και να νιώσεις καλύτερα. Βρες τρόπους να συνδυάζεις τις προπονήσεις σου και να ενσωματώνεις και είδη άσκησης που σου αρέσουν και που πραγματικά απολαμβάνεις. Η ενασχόληση με αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το τρέξιμο καθώς και με απλές μορφές δραστηριότητας όπως το περπάτημα αποτελεί μια εξαιρετική τακτική για να επανέλθεις δίχως στρες.