Από τον επαρκή ύπνο και την άσκηση μέχρι την υγιεινή διατροφή και την ενεργή κοινωνική ζωή, ακολουθούμε καθημερινά δεκάδες συμβουλές για να ζήσουμε περισσότερο αλλά και καλύτερα. Παράλληλα οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να προσδιορίσουν γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο από άλλους. Είναι η μακροζωία ζήτημα γονιδίων, καλών συνηθειών ή συνδυασμού;
Ερευνητές από το Healthy Aging, Department of Cellular and Molecular Medicine στο University of Copenhagen ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη γνωστή ως OSER1 έχει μεγάλη επίδραση στη μακροζωία.
«Εντοπίσαμε μία πρωτεΐνη που μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. Είναι ένας νέος παράγοντας υπέρ της μακροζωίας και μπορεί να βρεθεί σε διάφορα ζώα αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό», λέει ο καθηγητής Δρ Lene Juel Rasmussen, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
«Επειδή η πρωτεΐνη υπάρχει τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε ανθρώπους, τα νέα ευρήματα ισχύουν και για τον άνθρωπο» αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, συνέδεσαν τα δεδομένα τους για τα ζώα με εκείνα που αφορούσαν μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα ανθρώπων. Αυτό τους επέτρεψε να αντιληφθούν εάν τα νέα ευρήματα ισχύουν για τους ανθρώπους ή όχι.
Πώς σχετίζεται η μακροζωία με την πρωτεΐνη OSER1;
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρωτεΐνη OSER1 όταν μελέτησαν μια μεγαλύτερη ομάδα πρωτεϊνών που ρυθμίζονται από τον κύριο μεταγραφικό παράγοντα FOXO, γνωστό ως ρυθμιστικό κέντρο μακροζωίας.
«Βρήκαμε δέκα γονίδια που, όταν – τροποποιήσαμε την έκφρασή τους – η μακροζωία άλλαξε. Αποφασίσαμε λοιπόν, να επικεντρωθούμε σε ένα από αυτά τα γονίδια, που επηρέασε περισσότερο την μακροζωία, που ονομάζεται γονίδιο OSER1», εξηγούν οι ερευνητές.
Όταν ένα γονίδιο σχετίζεται με μικρότερη διάρκεια ζωής, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης γήρανσης και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Επομένως, η γνώση του τρόπου λειτουργίας του γονιδίου OSER1 στα κύτταρα και στα προκλινικά ζωικά μοντέλα είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε πώς μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη γήρανση και την υγεία γενικότερα, συμπληρώνουν οι ίδιοι.
«Επί του παρόντος προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για το ρόλο του OSER1, καθώς πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο γονίδιο αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της γήρανσης και της μακροζωίας. Στο μέλλον, ελπίζουμε να παρέχουμε πληροφορίες για τις συγκεκριμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και τις διαδικασίες γήρανσης που επηρεάζονται από το OSER1» καταλήγουν.
Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι η αναγνώριση και ο χαρακτηρισμός του OSER1 θα ανοίξουν τον δρόμο για την δημιουργία στοχευμένων φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως μεταβολικές, καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.