Νέα ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία εξέτασε μελέτες από όλο τον κόσμο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά την ευρεία χρήση της ασύρματης τεχνολογίας, δεν υπήρξε αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του εγκεφάλου. Αυτό το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, ισχύει ακόμη και για άτομα που κάνουν συχνά κλήσεις ή χρησιμοποιούν κινητό για πάνω από μια δεκαετία.

Η ανασκόπηση ανέλυσε 63 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1994 και 2022. Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε 11 ειδικούς από 10 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa) της Αυστραλίας.

Πού επικεντρώθηκε η ανασκόπηση του ΠΟΥ

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της ραδιοσυχνότητας, η οποία δεν αφορά μόνο τα κινητά αλλά και άλλες συσκευές, όπως η τηλεόραση και οι φορητοί υπολογιστές. Εξέτασε διάφορους τύπους καρκίνου σε ενήλικες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού καθώς και των σιελογόνων αδένων. Σύμφωνα με τον Μαρκ Έλγουντ, συν-συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία, σε καμία από τις κύριες περιοχές που μελετήθηκαν δεν φάνηκε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

«Συνολικά, τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά και ασφαλή. Σημαίνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου υπό τα όρια ασφαλείας και δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η έκθεση σε αυτά έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Κεν Καριπίδης, κύριος συγγραφέας της ανασκόπησης. «Παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά των όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», συνέχισε ο ίδιος.

Προηγούμενη έρευνα

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την ακτινοβολία από τα κινητά με όγκους στον εγκέφαλο, αλλά ο επικεφαλής συγγραφέας επεσήμανε ότι αυτές οι πρώτες μελέτες δεν ήταν αξιόπιστες. Ήταν για παράδειγμα μελέτες κατά τις οποίες οι ερευνητές διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ ομάδων ατόμων με όγκους στον εγκέφαλο και ατόμων που δεν είχαν καρκίνο, οι οποίοι ρωτήθηκαν για το ιστορικό της έκθεσής τους. «Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους μελετών τείνουν να είναι μεροληπτικά επειδή η πρώτη ομάδα, αυτή των ασθενών, έτεινε να υπερτιμά την έκθεσή της», υπογράμμισε ο Καριπίδης.

Με βάση εκείνα τα δεδομένα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ χαρακτήρισε τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων όπως αυτά από τα κινητά, ως «πιθανώς καρκινογόνα».

Λόγω των νέων δεδομένων, η συμβουλευτική ομάδα του οργανισμού συνέστησε την εκ νέου αξιολόγηση αυτής της ταξινόμησης της ασύρματης ακτινοβολίας το συντομότερο δυνατό. Η αξιολόγηση του ΠΟΥ αναμένεται να δημοσιευθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους ενώ παράλληλα οι επιστήμονες θα εξετάσουν καρκίνους που συνδέονται λιγότερο συχνά με τα κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας.