Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει στρέψει την προσοχή της στο έντερο και τον τρόπο που η εύρυθμη λειτουργία του μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας στη μακροζωία, την καλή ψυχική και σωματική υγεία.

Πρόσφατα, μάλιστα, έρευνα από το UCLA που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health παρουσιάζει μια ουσιαστική σύνδεση μεταξύ της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου και της συναισθηματικής ρύθμισης και της ανθεκτικότητας.

Κάποια χρόνια πριν, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι τα βακτήρια του εντέρου, που επηρεάζονται από τη διατροφή, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή μη προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ωστόσο, είναι πια αποδεδειγμένο ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει τον εγκέφαλο και επομένως την ψυχική μας υγεία. 

Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου, συντίθεται κατά βάση στο έντερο και όχι στον εγκέφαλο και πιθανότατα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα βακτήρια που συνθέτουν το περιβάλλον του.

Φροντίστε το έντερο για να κερδίσετε την ψυχική σας ευημερία

Η διαφορά και η καινοτομία της πρόσφατης έρευνας του UCLA βασίζεται στο ότι δεν μελέτησε ανθρώπους που είχαν κάποια ψυχοπαθολογία ή αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, αλλά απευθύνθηκε σε υγιή ψυχικά άτομα. Οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες συγκέντρωναν υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας και λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις από το μέσο άτομο, ενώ παράλληλα διατηρούσαν μια αρκετά καλή εντερική υγεία

Ανάμεσα στα 116 άτομα που ερωτήθηκαν για την ανθεκτικότητά τους, εκείνα με τις υψηλότερες βαθμολογίες ανθεκτικότητας ήταν λιγότερο καταθλιπτικά και ανήσυχα, λιγότερο επιρρεπή στην ψυχολογική κρίση, ενώ παρουσίαζαν πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα (όπως μετρήθηκε με fMRI) σε τομείς που σχετίζονται με τη γνωστική και συναισθηματική ρύθμιση. καλή υγεία του εντέρου και ψυχική υγεία

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, συλλέχθηκαν επίσης δείγματα κοπράνων που βοήθησαν στη μελέτη του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι είχαν και πιο υγιές έντερο με χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής. 

Μια καλή βάση για να φροντίσετε το εντερικό σας μικροβίωμα

Ενώ τα ευρήματα είναι σημαντικά, οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν την αιτία πίσω από την σύνδεση. Ίσως, οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια ισορροπημένη ψυχική υγεία επειδή δεν υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου ή άλλα συνοδά θέματα υγείας. Και είναι δυνατόν μια συγκεκριμένη διατροφή να οδηγήσει στην καλύτερη υγεία του εντέρου και άρα και την ψυχική ευημερία; Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστούν όλα αυτά. 

Για την ώρα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίζετε για την υγεία του εντέρου σας. Να τρώτε ισορροπημένα, εντάσσοντας στη διατροφή σας αρκετές φυτικές ίνες και προϊόντα που έχουν  υποστεί ζύμωση, να πίνετε νερό και να ασκείστε. Να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και κόκκινου κρέατος. 

Το χρόνιο και έντονο στρες μειώνει την ικανοποίηση, τη χαρά και την μακροζωία σας, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε θέματα ψυχικής υγείας και πρόσθετα προβλήματα υγείας.