Η απώλεια βάρους είναι ένας περίπλοκος δρόμος γεμάτος ανηφόρες και κατηφόρες, ειδικά αν είσαι ένα άτομο που διαρκώς χάνει και παίρνει βάρος, γεγονός που μπορεί να σε δυσαρεστεί και να σε αγχώνει. Ας το παραδεχθούμε. Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται σε μια ατέρμονη προσπάθεια απώλειας βάρους καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ψυχολογικό και σωματικό σθένος.

Για να μην βρίσκεσαι διαρκώς σε δίαιτα αλλά και για να χάσεις τα περιττά κιλά που θέλεις μια για πάντα και με μεγαλύτερη ευκολία, έχε κατά νου τα ακόλουθα:

Μην βλέπεις την απώλεια βάρους ως κάτι σύντομο

Μπορεί να είναι μια σκληρή αλήθεια, όμως όσο πιο γρήγορα την αποδεχτείς τόσο πιο εύκολη θα γίνει και η διαδικασία. Είναι σημαντικό να μην βλέπεις την δίαιτα ως κάτι που θα τελειώσει σε 3 εβδομάδες το πολύ ένα μήνα και μετά θα γυρίσεις στις παλιές σου διατροφικές συνήθειες. Μπορεί να χάσεις σύντομα τα κιλά που θέλεις αλλά πιθανόν μετά να τα πάρεις πάλι πίσω. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολύ περιοριστικές και στερητικές δίαιτες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερφαγικά επεισόδια.

Αντ’αυτού μάθε να τρως ενσυνείδητα, να ακούς τι χρειάζεται το σώμα σου και σε τι ποσότητες, και μην στερείς τίποτα από τον εαυτό σου. Επίσης προσπάθησε να υιοθετήσεις μια θετική προσέγγιση ως προς την γυμναστική. Μην την βλέπεις ως αγγαρεία για το διάστημα που προσπαθείς να χάσεις βάρος και δες την ως έναν τρόπο να βελτιώσεις την ζωή και την καθημερινότητα σου.

Δεν έχεις υποστηρικτικό κοινωνικό περίγυρο

Οι υποστηρικτικοί φίλοι, τα μέλη της οικογένειας και σύντροφοι είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή απώλεια βάρους. Πολλές φορές το να κάνει κανείς διατροφή αποτελεί ένα ταμπού, κάτι για το οποίο ντρέπεται να μιλήσει.

Ειδικά στην κουλτούρα μας, που η κατανάλωση φαγητού είναι μια περίσταση για να έρθουμε πιο κοντά και συχνά αυτά που τρώμε σχολιάζονται, είτε πρόκειται για υγιεινές είτε για πιο ανθυγιεινές επιλογές, εύκολα ξεφεύγει κανείς από τον στόχο του όταν οι επικριτικές ματιές είναι πάνω του και ακόμη πιο εύκολα όταν πρόκειται για κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο είναι σημαντικό να κάνεις ανοιχτές συζητήσεις με τους κοντινούς σου, να μιλήσεις για του στόχους σου και όλα όσα λένε και πιθανόν να σε πληγώνουν. Ακόμη και αν δεν μπορούν να καταλάβουν τις νέες σου συνήθειες, οφείλουν να σε σεβαστούν.

Βασίζεσαι μόνο στην γυμναστική για απώλεια βάρους

Ναι, η γυμναστική είναι βοηθητική όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, αλλά δεν θα σε βοηθήσει μόνο αυτή. Πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που μπορούν να κάψουν στις προπονήσεις τους. Συνήθως είναι πολύ λιγότερες από ό,τι νομίζουμε και πολύ λιγότερες από τις θερμίδες που καίει το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας απλώς την τρέχουσα σωματική μας διάπλαση.

Επιπλέον, εάν εστιάζεις μόνο στην άσκηση μπορεί να καταλήξεις να αισθάνεσαι ότι πρέπει να “κερδίζεις” τις θερμίδες σου μέσω της άσκησης ή ότι πρέπει να κάνεις περισσότερη για να κάψεις θερμίδες που νιώθεις ότι δεν έπρεπε να φας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης μπορεί να οδηγήσει σε μια τεταμένη σχέση με το φαγητό και την άσκηση, καθώς και σε στασιμότητα στην απώλεια βάρους.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα όσον αφορά τη βιώσιμη απώλεια βάρους και την υγεία σου γενικότερα. Σε συνδυασμό με μια συνεπή ρουτίνα άσκησης, θα δεις μια βιώσιμη απώλεια και διατήρηση του βάρους σου μόλις φτάσεις στο στόχο σου.

Δεν κοιμάσαι αρκετά και έχεις άγχος

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο δύσκολη αν έχεις χρόνιο άγχος και στερείσαι ύπνο. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου σου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή και την άσκηση. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με μικρή διάρκεια ύπνου τείνουν να ζυγίζουν σημαντικά περισσότερο από εκείνους που έχουν επαρκή, ποιοτικό ύπνο.

Από την άλλη το στρες, αυξάνει την κορτιζόλη. Η κορτιζόλη διεγείρει το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων, δημιουργώντας ένα κύμα ενέργειας στο σώμα σου. Ενώ αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για καταστάσεις επιβίωσης, αυξάνει επίσης την όρεξή σου. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν λιγούρες για γλυκά, λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα.