Καθώς μεγαλώνουμε είναι απαραίτητο να προσέχουμε ακόμα περισσότερο το σώμα μας και να ασκούμαστε παραπάνω και με συγκεκριμένους τρόπους. Τα βάρη, για παράδειγμα, βοηθούν στην επικείμενη απώλεια της μυϊκής μάζας. Η ευλυγισία, όμως, είναι ένα μέρος της εκγύμνασης στο οποίο δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, είναι απαραίτητη για την αποθεραπεία των μυών και τη διατήρηση της λειτουργικότητάς τους.
Ειδικότερα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports αποκάλυψε τη σύνδεση της ευλυγισίας του σώματος με τη μακροζωία σε ενήλικες μέσης ηλικίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα με μεγαλύτερη ευελιξία συνολικά παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Τα δεδομένα της μελέτης
Στη μελέτη, συμμετείχαν 3.139 ενήλικες μέσης ηλικίας (2.087 άνδρες και 1.052 γυναίκες) μεταξύ 46 και 65 ετών στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για σχεδόν 13 χρόνια. Βασικό εργαλείο για την έρευνα αποτέλεσε το Flexitest, μέσω του οποίου αξιολογήθηκε το εύρος κίνησης σε 20 διαφορετικές κινήσεις των αρθρώσεων σε επτά κύριες αρθρώσεις του σώματος (αστραγάλους, γόνατα, γοφούς, κορμό, καρπούς, αγκώνες, ώμους). Με βάση τις βαθμολογίες σε όλες τις κινήσεις, δημιουργήθηκε ένα ενιαίο σκορ «Flexindex» που αντιπροσωπεύει τη συνολική ευελιξία του σώματος ενός ατόμου.
Τα άτομα με υψηλότερα σκορ Flexindex είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η συνολική κατάσταση υγείας.
Μεταξύ των ανδρών, εκείνοι με το χαμηλότερο ποσοστό ευλυγισίας (10%) είχαν ποσοστό θνησιμότητας 21,2%, σε σύγκριση με το 7,8% εκείνων που ανήκαν στο υψηλότερο ποσοστό ευλυγισίας. Στην περίπτωση των γυναικών, το ποσοστό θνησιμότητας για τις λιγότερο ευλύγιστες άγγιζε το 15,4% και μόλις το 2% για τις πιο ευλύγιστες.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι πιο ευλύγιστες από τους άνδρες, κατά 35%. Οι ηλικιωμένες γυναίκες μεταξύ 61 και 65 ετών ήταν, κατά μέσο όρο, 10% πιο ευλύγιστες από τους άνδρες μεταξύ 46 και 50 ετών.
Ευλυγισία και μακροζωία
Η ευλυγισία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής. Μπορεί, όμως, να σας προσφέρει καλύτερη συνολική υγεία και ευελιξία κινήσεων, κάτι πολύ σημαντικό όσο τα χρόνια περνούν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών, η απουσία ευλυγισίας ενδεχομένως να συνδέεται με άλλα θέματα υγείας, όπως η αρτηριακή δυσκαμψία ή η χρόνια φλεγμονή, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Συμπερασματικά, στη συνολική φροντίδα της ευεξίας σας, μαζί με την ενδυνάμωση και την αερόβια άσκηση, να μην ξεχνάτε και κάποιες ασκήσεις ευλυγισίας. Ένα υγιές και δυνατό σώμα με καλή ισορροπία διασφαλίζει και χαμηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας.